Svijet

Gorbačov: Smanjiti nuklearno naoružanje zbog ludaka i terorista

Svijet je došao do veoma opasne tačke, neophodno je zaustaviti se i obnoviti dijalog, jer bi u suprotnom to bila velika greška, izjavio je danas posljednji predsjednik SSSR-a Mihail Gorbačov.
Gorbačov: Smanjiti nuklearno naoružanje zbog ludaka i terorista
Portal AnalitikaIzvor

"Ne želim da dajem specijalne instrukcije, ali moram da kažem da je potrebno zaustaviti se. Neophodno je započeti dijalog. Nedostatak komunikacije može da bude najveća greška“, rekao je Gorbačov. 

AFP prenosi intervju Gorbačova ukazujući na napetost između Rusije i SAD zbog Sirije, navodeći da njihovi odnosi nisu bili na nižem nivou od Hladnog rata nego sad. Francuska agencija takođe podsjeća da je Rusija suspendovala Sporazum o uništenju viška plutonijuma. 

Gorbačov smatra da je potrebno okrenuti se glavnim prioritetima - smanjenju nuklearnog naoružanja, borbi protiv terorizma, ali i očuvanju ekologije, dok je sve ostalo u drugom planu. 

"Svijet bez nuklearnog naoružanja nije utopija već potreba. Ne smijemo zaboraviti šta stoji iza primjene nuklearnog naoružanja. To se može dogoditi slučajno, kao posljedica tehničke greške, ali i namjerno, odnosno zbog zle namjere nekog pojedinca - ludaka ili teroriste. A sami znate kakve su posljedice", upozorio je Gorbačov. 

Sve zemlje moraju da pregovaraju o nuklearnim kapacitetima dok god nuklearno naoružanje ne bude u potpunosti uništeno, dodao je on.

 

Portal Analitika