Politika

Vujović: Ponuda DF-a dio predizbornih aktivnosti, kampanja najprljavija do sada

Politički analitičar Zlatko Vujović izjavio je i da je ponuda koalicije "Ključ" upućena Demokratskom frontu (DF) o formiranju vlade dio predizbornih aktivnosti i da ima za cilj da pojača borbu za birače.
Vujović: Ponuda DF-a dio predizbornih aktivnosti, kampanja najprljavija do sada
Portal AnalitikaIzvor

"Jasno je da su DF i koalicija Ključ glavni konkurenti kada je riječ o borbi za opozicine glasače , tako da su ovo neki prirodni potezi kojima se žele podstaći birači da podrže u konkretnom slučaju jedne ili druge, ali i da ograniče manevarski prostor u perspektivi nakon izbora jer i jedna i druga strana očekuju da DPS neće moći da formira sa manjinama vlast već da će biti potrebna neka druga kombinatorika", kazao je on.

DF je predložio je koaliciji Ključ formiranje Vlade odmah nakon izbora 16. oktobra, bez DPS-a i Mila Djukanovića. DF je predložio formiranje vlade na pet principa, ali je u medjuvremenu odustao od četvrtog, koji je predvidjao da u vladu ne mogu biti ministri koji su nekad bili u Djukanovićevoj vladi, medju kojima su lideri Ključa Miodrag Lekić, Žarko Rakčević ali ni aktuelni ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović.

Vujović je ocijenio i da je kampanja uoči parlamentanih izbora zakazanih za 16. oktobarajedna od najprljavijih do sada i od strane opozcije i od strane vlasti.

Prema njegovim riječima, kampanju su obilježili Demokratski front (DF) i  Demokratska partija socijalista (DPS) i da je iz različitih uglova obilježio lider DPS-a Milo Djukanović.

"I jedni i drugi su izabrali jedan neuobičajn pristup. DPS se odlučio da isključiva poruka bude da se glasa za lidera njihove stranke koji je dominirao u svim promotivnim materijalnima i gotovo da se nijesu mogli primijeniti drugi prestavnici DPS-a, pa čak ni oni ključni", kazao je Vujović.

Kako je dodao, DF se u nedostatku svog sopstvenog lidera  odlučio za kampanju koju je obilježio lider druge konkuretste partije Milo Djukanović.

 "Tako da je on obilježio i kampanju DF-a i DPS-a samo iz različitih uglova", kazao je Vujović.
Vujović je dodao i da pitanje učlanjenja Crne Gore u NATO nije toliko prisutno u javnosti imajući u vidi njegov značaj.

"Nesporno je da će izborni proces opredijeliti da li će Crna Gora ići ka ratifikaciji sporazuma o učlanjenju u NATO ili će biti obustavljen. Sa te strane Crna Gora postaje interesantna različitim medjunarodnim akterima i onima koji podržavaju i onima koji se protive učlanjenju u NATO", kazao je on. 

Portal Analitika