Svijet

Papa imenovao 17 novih kardinala

Papa Franjo danas je imenovao 17 budućih kardinala, od kojih je 13 mlađih od 80 godina i imaju pravo da biraju i budu birani za Papu. Konzistorij na kojem će Franjo proglasiti nove kardinale, prinčeve Crkve, održaće se 19. novembra.
Papa imenovao 17 novih kardinala
Portal AnalitikaIzvor

Trojica od trinaestorice koji imaju pravo da uđu u konklavu su iz Evrope, trojica iz Latinske Amerike, trojica iz SAD i po dvojica iz Afrike i Azije.

Listu novoimenovanih predvodi papinski nuncij u Siriji Mario Zenari, koji će unatoč tome što će postati kardinal ostati na toj dužnosti. Vjeruje se da je to prvi put u istoriji Crkve da će neki nuncij biti kardinal, što zorno pokazuje koliku pozornost Franjo pridaje Siriji, koju zove "zemljom mučenicom".

Najmlađi među budućim kardinalima je 49-godišnji Dieudonne Nzapalainga, nadbiskup Banguija, u Centralnoafričkoj Republici. Papa je prošle godine posjetio tu zemlju.

Među ostalima se ističu nadbiskup Brazilije Sergio da Rocha, nadbiskup Madrida Carlos Sierra, nadbiskup Chicaga Blase Cupich, kojem su baka i djed Hrvati, i nadbiskup Bruxellesa Jozef De Kesel.

Među četvoricom novih kardinala koji su stariji od 80 godina, što su simbolična imenovanja u znak zahvalnosti i priznanja za dugu službu Crkvi, nalazi se 87-godišnji albanski župnik Ernest Simoni. On je u komunističkoj Albaniji proveo 18 godina u zatvoru, od čega većinu s prisilnim radom. Izuzetna je rijetkost da župnici postaju kardinali.

Centralnoafrička Republika, Bangladeš, Papua Nova Gvineja, Malezija i Lesoto po prvi put će dobiti kardinala, što naglašava Papino uvjerenje da je Crkva globalna institucija i da mora biti manje eurocentrična.

(SEEbiz)

Portal Analitika