Svijet

Metju izgubio status uragana

Uragan Metju, jedan od najsnažnijih koji su pogodili Sjedinjene Američke Države (SAD), odnio je najmanje 14 života u toj zemlji, ali je rano jutros oslabio na nivo posttrospkog ciklona i krenuo da se pomera ka moru.
Metju izgubio status uragana
Portal AnalitikaIzvor

Guverner Sjeverne Karoline, Pet Makrori, upozorio je danas da oluja još nije gotova za tu saveznu američku državu, navodeći da je najmanje sedam osoba stradalo u Sjevernoj Karolini.

„Suočavamo se sa ogromnim razaranjima nakon oluje”, rekao je on i pozvao Vladu SAD da im pomogne.

AP ističe da su četiri osobe stradale u Floridi, a tri u Džordžiji.

"Metju" je krenuo da se pomjera ka moru nakon što je donio više od 30 centimetara kiše po metru kvadratnom u Sjevernoj Karolini, gdje je izazvao poplave i "zarobio" građane u automobilima i do 160 kilometara u unutrašnjosti.

Više desetina građana, uključujući jednu ženu i dijete, spaseno je iz svojih automobila nakon što su nagle poplave, opasne po život, iznenadile brojne građane Sjeverne Karoline.

Centar oluje se u osam sati jutros po lokalnom vremenu preselio na oko 95 kilometara jugoistočno od obale Sjverne Karoline, krećući se ka moru.

Vetrovi su, međutim, i dalje imali jačinu uragana od 120 kilometara po satu.

Meteorolozi predviđaju da bi u Sjevernoj Karolini i Virdžiniji moglo da padne još kiše i upozoravaju na opasnost od poplava opasnih po život u ponedeljak uveče.

Portal Analitika