Zanimljivosti

Vrijeme je virusa i gripova: Ako želite jak imunitet, ovo izbjegavajte

Kao što postoje brojne stvari koji dižu imunitet, tako postoje i one koje ga ruše. Ovo su neki od njih...
Vrijeme je virusa i gripova: Ako želite jak imunitet, ovo izbjegavajte
Portal AnalitikaIzvor

Šećer - previše šećera u dnevnoj ishrani (100 g ili 20 kašičica) može da naruši imunitet čak za 40 posto. Tu se misli prije svega na jednostavne šećere uključivo, na med i gazirane napitke. Radi se o oslabljenoj aktivnosti bijelih krvnih zrnaca da uništavaju mikrobe. Zanimljivo, kada se šećer zamijeni s kompleksnim ugljenimhidratima, pada imuniteta nema. Smatra se da šećer dovodi do smanjenja apsorpcije drugih hranjivih stvari, a posebno C vitamina koji u odbrani ima značajnu ulogu.

Loše masnoće i prerađena hrana - Visok unos zasićenih i trans masnoća iz industrijske hrane, a ponajviše zbog crvenog mesa može narušiti rad imuniteta. Oksidacijom takvih masnoća nastaje mnogo slobodnih radikala koji dramatično uništavaju obrambene ćelije i time oslabljuju imunitet. Što više unosimo zasićenih masnoća životinjskog porekla (crveno meso, masni sirevi, maslac, pavlaka i punomasno mleko) to je veći nedostatak prostaglandina i leukotriena. Stanje se bitno popravlja kada se deo takvih masnoća zameni s omega-3 masnim kisjelinama.

Nedovoljno kretanja - redovno vježbanje, pa makar se radilo o ubrzanom hodanju, nevjerovatno doprinosi snazi imuniteta. Naime, neaktivnost usporava oslobađanje od tjelesnih toksina. Suprotno tome, vježbom se ubrzava cirkulacija, rade mišići i zglobovi i postoji podsticaj organa zaduženih za obranu da proizvode nove ''vojnike'' za obranu.

Pretjerana upotreba ljekova - Mnogi ljekovi znatno ruše imuni sistm pa nikoga ne bi trebalo da čudi velika osjetljivost osoba koje ih koriste za infektivne i druge bolesti.

Pretjerano konzumiranje alkohola - 5 pića ili više dnevno smeta obrambenim ćelijama posebno bijelim krvnim zrncima da se umnožavaju.

Vrhunski sportisti su pred takmičenje su takođe pod snažnim stresom, pa nerijetko naglo obolijevaju zbog pada imuniteta. Joga i meditacija pomažu u saniranju stresnog stanja.

Portal Analitika