Politika

SDP: Novljane su trovali, a sada ih zadužuju

“Godinama su Novljane uvjeravali da je otpad koji se deponuje u krugu, sada već “pokojnog”, Brodogradilišta u Bijeloj potpuno bezbjedan za okolinu. Sada nas državna sekretarka u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Daliborka Pejović, inače dugogodišnja koordinatorka DPS-a za Herceg Novi, obavještava da je odobren glavni projekat sanacije tla na ovoj lokaciji i da su se stekli uslovi za raspisivanje međunarodnog tendera za izbor izvođača radova na remedijaciji. Ujedno smo najzad saznali da je tamo deponovano preko 70 hiljada tona grita, od čega se 20 hiljada tona klasifikuje kao opasan otpad”, saopštavaju iz SDP-a, Herceg Novi.
SDP: Novljane su trovali, a sada ih zadužuju
Portal AnalitikaIzvor

“Novljane su ćutke trovali decenijama. Sada će zaduženjem od 13 miliona eura kod Svjetske banke, platiti sređivanje terena za budućeg, samo Vladi poznatog, koncesionara Brodogradilišta. Strogo upozoravajući da se, u najkraćem roku, mora očistiti kompletno koncesiono područje”, govore iz SDP-a.

Vlada tvrdi da nema više govora o “prljavoj industriji” u Bijeloj. Naravno, uprkos sumnjivoj logici po kojoj su popravke brodova “prljava”, a popravka mega-jahti navodno “čista” industrija, sada će se na ukupan dug Brodogradilišta od 20 miliona eura, dodati i ovaj “ceh za čišćenje”, dodaju iz SDP-a. Nema tog koncesionog ugovora koji će sa uspjehom pokriti toliki fianansijski ballast, misle u SDP-u.

“Prodajom iz stečaja velikog plovećeg doka, definitivno je zatvoreno Brodogradilište za sva vremena. Nema ništa od Vladine priče o tri godine tokom kojih “u zavisnosti od ponude i tražnje na tržištu” koncesionar treba da zadrži osnovnu djelatnost remonta brodova. Drugim riječima, u zavisnosti od hirovitosti tržišta, može da radi šta hoće! Vladajućoj DPS oligarhiji nije ni važno što će činiti! Dugove i kredite će vraćati građani Crne Gore, a ne oni! Oni će se samozadovoljno uljuljkovati u tvrdnjama da su doveli još jednog strateškog investitora za svoju strategiju pohare!

Budućnost, pažljivo dezinfikovane površine od preko 100.000 kvadratnih metara nekadašnjeg Jadranskog brodogradilišta, gotovo je izvjesna. Ubrzo će postati samo još jedna marina, servis koji će zaposliti desetak “čuvara plaže u zimskom periodu”. Tako će nas DPS svojim “sigurnim korakom” vratiti u 1927. godinu kada je, na samom početku, na rtu Pijavica, gradnju brodova započelo 10 radnika”, zaključuju iz SDP-a.

Portal Analitika