Region

Grb SFRJ na izraelskom poslovno-stambenom kompleksu

Kamena kapija i grb Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije sa zgrade bivšeg Saveznog MUP-a biće ugrađeni u fasadu jednog od objekata stambeno-poslovnog kompleksa koji će gledati ka Ulici kneza Miloša, izjavio je menadžer Grada Beograda Goran Vesić.
Grb SFRJ na izraelskom poslovno-stambenom kompleksu
Portal AnalitikaIzvor

- Željeli smo da sačuvamo obilježje nekadašnje države i drago mi je što smo uspjeli u tome - rekao je Vesić.

On je najavio da će na prostoru između zgrada koje tu budu izgrađene biti postavljena tabla sa detaljima kada je zgrada podignuta, ko je bio idejni tvorac i kada je bombardovana.

Novosti su pisale kako gradske vlasti u srpskoj prijestonici nisu željele da obilježje stare države nestane i tražile su način da ga sačuvaju od zaborava. Predstavnici Beograda mjesecima su pregovarali sa izraelskom firmom AFI Europe, koja je kupila zgradu. Inicijativu da se obilježja sačuvaju, podnio je nedavno i Savez udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata Srbije.

Rušenje zgrade Saveznog MUP-a trajaće oko šest mjeseci, a izraelska kompanija „AFI Europe“, vlasnik zgrade i investitor, planira da tu izgradi 60.000 kvadratnih metara poslovno-stambenog kompleksa. Procijenjena vrijednost radova je 200 miliona eura.

Izvor: N1info.rs/Beta

Foto: Wikipedia/JU580

Portal Analitika