Politika

Dnevne novine: DF valja velike pare preko butika u Danilovgradu

Agencija za sprečavanje korupcije, kao što je i najavila, proslijedila je nadležnim državnim organima i institucijama dio dokumentacije političkih subjekata koji čine Demokratski front, zbog indicija u postojanje krivičnih djela, među kojima i pranja novca.
Dnevne novine: DF valja velike pare preko butika u Danilovgradu
Portal AnalitikaIzvor

Prema riječima direktora Agencije Sretena Radonjića, uvidom u dokumentaciju koju su NOVA, DNP i PzP dostavili nakon upozorenja da će im biti obustavljena sredstva za kampanju, primijećen je niz sumnjivih transakcija, zbog čega je taj dio proslijeđen drugim institucijama, kojima je to nadležnost.

„Bilo je niz simptomatičnih elemenata iz ugovora koje su sklapali politički subjekti NOVA, DNP i PzP, koji upućuju na moguća krivična djela, zbog čega je Agencija postupila u skladu sa zakonom preciziranim obavezama dostavljanjem drugim institucijama”, kaže Radonjić za DN.

Nelegalni tokovi novca?

Vikend novine raspolažu informacijama da se državni organi ozbiljno bave provjerom finansiranja kampanje tri politička konstituenta Demokratskog fronta Nove srpske demokratije, Pokreta za promjene i Demokratske narodne partije, nakon što je Agencija dio dokumentacije proslijedila policiji, a policija Specijalnom državnom tužilaštvu, koje treba da kaže da li u tim papirima ima elemenata krivičnog djela, odnosno osnova za dalje postupanje tužilaca.

Da sumnjivih stvari ima, pokazuju podaci do kojih su došle Vikend novine. Jedan od poslovnih partnera DF, odnosno DNP, na čijem je čelu Knežević, kao i Nove srpske demokratije, jeste preduzeće „Đoković doo" iz Danilovgrada, u sklopu kojeg radi butik garderobe za djecu i odrasle „Sara". Preduzeće ima samo jednog zaposlenog, izvršnog direktora Velimira Đokovića.

Butiku plaćaju za promociju vojne neutralnosti?

Ta firma koja se, dakle, bavi prodajom odjeće, sklopila je sa Kneževićevom DNP ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji. U članu 1 piše da je „predmet ugovora poslovna saradnja u sprovođenju aktivnosti kampanje za promociju vojne neutralnosti Crne Gore".

Ugovorom sklopljenim početkom marta je, takođe, precizirano da će novac biti uplaćen, odnosno usluge fakturisane po završetku kampanje, te da će DNP preduzeću Đoković uplatiti avansno 40.000 eura.

Preduzeće za prodaju odjeće, prema ugovoru o poslovnoj i tehničkoj saradnji sa Demokratskom narodnom partijom, obavezuje se da će organizovati prevoz, zakupljivati hotelski smještaj, konferencijske sale, nabavljati ozvučenje, priređivati koktele, zakupljivati reklamni prostor u dnevnim listovima, elektronskim medijima i portalima u Crnoj Gori i regionu, zakupljivati i izdavati bilborde, praviti ankete, ispitivanje javnog mnjenja, angažovati licencirana lica i agencije za obezbjeđenje skupova, angažovati stručnjake za komunikaciju sa javnošću, dizajn. Jedna od stavki odnosi se i na usluge prevođenja... Upravo po ovom osnovu Kneževićev DNP uplaćuje Đokoviću 40.000 kao avans.

Sa Đokovićem poslovala i NOVA

Novi ugovor između istih partnera Đokovića i Kneževića potpisan je 31. marta ove godine, a odnosi se na zakup reklamnog prostora, za panoe koji se koriste u kampanji DNP. Cijena zakupa za mjesec je 27.000 eura i ovaj ugovor je plaćen avansno, odmah po zaključenju. Zapravo, uplaćeno je i više od stvarne cijene zakupa 32.000 eura.

Osim DNP, sa Đokovićem je sarađivala i NOVA koja je sklopila više tipskih ugovora o djelu kojima se Đoković obavezuje da obavlja poslove administrativno-tehničke podrške, dok će NOVA isplaćivati za to po 450 eura po poslu.

Dakle, indikativno je da dva politička subjekta zaključuju ugovore sa preduzećem koje se bavi trgovinom garderobe, za poslove koje obavljaju velike marketinške agencije, kao i da se od preduzeća, koje ima samo jednog zaposlenog, navodno "kupuju" usluge iz oblasti marketinga, komunikologije, dizajna, transporta, organizacije obezbjeđenja skupova, sondaže javnog mnjenja, prevođenja, administrativno-tehničke podrške... I sve to uglavnom uz avansno plaćanje, sa uplatama većim i od fakturisane vrijednosti?!

Postoje samo dva objašnjenja za ovu situaciju: Ili je taj jedan zaposleni u danilovgradskom butiku izuzetno svestrani ekspert za sve pobrojane poslove koje je ugovorio sa Demokratskim frontom, ili Demokratskom frontu služi samo kao "protočni bojler" za trošenje novca još neutvrđenog porijekla.

Butik bio gubitaš, a sada mu "posao" cvjeta

Preduzeće Đoković, u sklopu kojeg poslije butik „Sara", registrovano je kod Poreske uprave za djelatnost trgovine. Osnivač je Milodarka Đoković, a ovlašćeno lice Olivera Đoković. Na sajtu Poreske uprave, gdje su bilansi svih preduzeća, može se vidjeti da je Đoković doo prošle godine imao prihode 35.543 eura, a da je godinu završio sa gubitkom od 2.066 eura. Butik je prošle godine ostvario promet od blizu 33.000 eura, dok je kupio robe vrijednosti oko 6.000 eura. Poslovnu godinu završio je sa poreskim kreditom od 300 eura.

Tokom ove godine, primijećen je značajan rast prihoda oko 98.000, a ulaz robe je bio samo 12.310 eura. Novčane transakcije koje se sada pojavljuju nikako ne korenspondiraju sa osnovnim poslovanjem preduzeća, kao ni sa "snagom" i veličnom firme.

Tajanstvene “pozajmice" u desetinama hiljada eura

Na žiro račun Đoković doo stizale su tokom ove godine „pozajmice", bez objašnjenja o čemu se radi. Tako je ovom preduzeću u jednom navratu uplaćeno oko 15.000, pa potom još 29.470 eura, a piše da je riječ o „pozajmici osnivaču", bez navedenog osnova te pozajmice.

U istom periodu ostvareni su značajni prilivi sa računa DNP od 78.442 eura, a kao svrha doznake se navodi „ostali transferi". U jednom slučaju piše da se radi o sredstvima po ugovoru o zakupu reklamnog prostora. Ne piše kojeg i čijeg.

Tokom godine, ostvareni su prilivi i sa računa NOVE, od 3.880 eura, za „usluge ozvučenja i bine", a preduzeće se bavi, podsjetimo još jednom, prodajom odjeće za djecu i odrasle.

U jednom danu kupili 1.200 računara

Iz dostavljene dokumentacije takođe se vidi da su tri politička subjekta koja čine DF u jednom danu kupila 1.200 laptop i tablet računara po 400 komada za NOVU, DNP i PzP i da je ovaj aranžman koštao više od 130.000 eura. Ovi računari nabavljeni su, kako saznajemo, preko preduzeća PIN Montenegro, ali nema podataka o tome gdje su završili.

Da li su računari zaista stigli na adrese ovih političkih partija ili je u pitanju fiktivna trgovina radi prebacivanja novca na račune političkih partija i pranje para, pokazaće, vjerujemo, dalja istraga nadležnih institucija, prije svega Specijalnog državnog tužilaštva kojem je dokumentacija predata u utorak.

Samo NOVA je od preduzeća PIN Montenegro kupila 400 računara tableta i lap topova za oko 45.600 eura, po fakturi od 1. avgusta ove godine. Račun je izmiren dva dana kasnije 3. avgusta.

Dnevne novine

 

Portal Analitika