Politika

Đukanović: Opozicija nije nova, nudili srpske pa ruske interese

Demokratski front (DF), sa velikom količinom novca iz Rusije, tajnim kanalima, pokušava da utiče na rezultate izbora, žrtvuje i proda nacionalne interese Crne Gore, ocijenio je premijer Milo Đukanović.
Đukanović: Opozicija nije nova, nudili srpske pa ruske interese
Portal AnalitikaIzvor

On je, komentarišući navode dijela opozicije da je izdao interese Rusije i, umjesto istoka, okrenuo se Zapadu, ocijenio da je to providna politička manipulacija. 

''Vratimo se mislima deset godina unatrag i da li prepoznajemo te iste teze samo što smo tada „iznevjerili“ očekivanja Srbije, a sada ćemo iznevjeriti očekivanja Rusije. Jedno i drugo nam govori da nam to prigovaraju oni koji nijesu shvatili da mi treba da slijedimo svoje interese“, kazao je Đukanović na Televiziji Pink.

On je naveo crnogorska orijentacija ka Evropi i NATO-u nije antiruski inspirisana, niti je istina da su sve zemlje članice NATO-a neprijatelji Rusije. 

Kako je kazao, Rusija je u dobrim odnosima sa mnogim članicama NATO-a. „Ne znam zašto ne bi mogla biti prijatelj i produžiti viševjekovno tradicionalno prijateljstvo sa Crnom Gorom, ukoliko i Crna Gora postane dio tog kluba“.

Đukanović je ocijenio da Rusija nije sudbinski zainteresovana hoće li Crna Gora biti u Alijansi, ni, kako to misle protivnici NATO integracija, zbog toga da neizostavno bude prisutna na Jadranskoj obali. 

''Ne, primarni interes Rusije je da pokaže svoju snagu i svoju moć i da poruku o tome pokaže Evropskoj uniji i NATO-u. Na našu nevolju mi smo se sada našli na toj liniji fronta i to našli smo se sami“, rekao je Đukanović.

Kako je rekao, borba za crnogorsku nezavisnost bila je za slobodu savremene Crne Gore.

''Sada se pronalazi grupa partijskih lidera okupljenih oko koalicije Front koja očigledno sa velikom količinom novca ubačenom iz Rusije tajnim kanalima,pokušava da utiče na rezultate izbora, dakle da žrtvuje nacionalne interese, proda nacionalne interese Crne Gore da bi Rusija u svom odmjeravanju snaga sa Zapadom pokazala svoju važnost“, naveo je Đukanović.

On je kazao da crnogorski potez nije antiruski, već potez kojim slijedi svoje nacionalne interese želeći da sa svima koji to takođe hoće, zadržimo dobre odnose.

''Ali, ono što danas Rusija radi i poručuje sa oficijelnih adresa, a posebno što radi opremajući novcem i svim drugim sredstvima opoziciju vlasti, odnosno opoziciju u Crnoj Gori, jeste zaista vrlo anticrnogorski“, smatra Đukanović.

Prema njegovim riječima, Crnoj Gori treba da bude nezavisna i da ide putem evropske i evroatlantske integracije.

''Oko toga je riječ i na ovim izborima 2016. godine. Dakle opozicija u suštini nije nova, to je ona ista opozicija iz 2006. i ne nudi ništa novo“, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, DPS Crnoj Gori nudi da nastavi putem kojim su krenuli u susret 2006. Godini, a posebno nakon referenduma o nezavisnosti.

''Naša konkurencija nudi povratak na prije 2006. godine, nema nikakve dileme da to ljudi upravo tako razumiju“, dodao je Đukanović.

Đukanović je ocijenio da je Crna Gora iz dana u dan stabilnija.

''Da li je jednom osvojena stabilnost zauvijek osvojena - ne, nigdje. A posebno ne na Balkanu. Zbog toga treba biti vrlo mudar i razmišljati kako učvrstiti tu stabilnost, jer znamo da je Balkan sklon nestabilnosti i da jesklon ponavljanju grešaka“, dodao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, kada je Balkan u pitanju, znak je jednakosti između stabilnosti i integracija. 

Đukanović smatra da se stabilnost pojačava integracijama.

''I zato silno guramo ka evropskim i evroatlantskim integracijama, i zbog sebe i zbog toga što mislimo da je to dobro za cio region“, poručio je Đukanović.

Kako je kazao, ako se želi izbjeći rat, integracija je jedina garancija za Balkan u cjelini.

''A, uz to, NATO nam treba, jer kada pošaljete takvu poruku stabilnosti svijetu, onda ste poslali poruku investitorima da ulože novac u vašu zemlju“,naveo je Đukanović.

On je kazao da Crnu Goru za 20 godina vidi, prije svega, kao visoko razvijenu evropsko turističku destinaciju. 

''Za 20 godina potpuno sam uvijeren – sami vrh evropskog turizma. Crna Gora je potpuno uz rame sa danas najrazvijenim evropskim turističkim destinacijama, a gdje ću ja biti, a ja ću, nadam se, ako Bog da, zdravlja uživati u toj ljepoti, kao građanin Crne Gore“, saopštio je Đukanović.

On je, komentarišući navode novinara da je Milan Knežević iz DF-a izjavio je da oni ne priznaju 21. maj, deset godina crnogorske nezavisnosti i da čekuju dan kada će ponovo raspisati referendum o ujedinjenju sa svim srpskim zemljama, rekao da njih "žulja taj „grijeh nezavisnosti“ koji je Crna Gora napravila.

''To nije ništa drugo nego savremeni scenarij ponavljanja Podgoričke skupštine, pokušaj opet obezdržavljenja Crne Gore i poništavanja nacionalnog identiteta Crnogoraca“, smatra Đukanović.

On je, govoreći o Vladi izbornog povjerenja, saopštio da i dalje misli da su napravili dobar potez što su ponudili opoziciji da uđe u Vladu.

Na pitanje da li to što ministar unutrašnjih poslova, Goran Danilović, nije potpisao biračko spiska znači da se izbori dovode u pitanje, Đukanović je odgovorio odrično.

''Potpis na birački spisak je stavilo lice ovlašćeno po Zakonu, na predlog Danilovića”, rekao je Đukanović.

On je saopštio da “niko ne trebe da zebe” i dodao da se izbori se organizuju u skladu sa novim izbornim sistemom.

Komentarišući navode opozicije da je je Vlada i društvo u Crnoj Gori kriminalizovano, Đukanović je kazao da je to "još jedna besmislica".

''Opozicija pokušava da u nedostatku rezultata i nedostatku vizije, da iskonstruiše problem kako je Crna Gora najkriminalizovanija država na svijetu, i kako je kriminalizovana zahvaljujući politici kriminalnog režima. Okolnost da se mi predstavljamo rezultatima, a opozicija ne može da se predstavi rezultatima, jer ih nema, govori sama po sebi“, naveo je Đukanović.

On je rekao da svako može čekati rezultate izbora gdje god hoće, uključujući i ispred Skupštine. 

''Ali, svako mora dobro znati da, ako misli da ponavalja scenario ugrožavanja i nasilnog osvajanja crnogorskih institucija počev od parlamenta, proći će isto kao što je prošao na jesen prošle godine. Crna Gora nije neozbiljna država i ima obavezu da štiti svoj ustavni poredak uključujući i rezultate slobodnih izbora i Crna Gora“, poručio je Đukanović.

Portal Analitika