Turizam

U toku projekat „Uspostavljanje Natura 2000 u Crnoj Gori“

Press konferencija povodom predstavljanja IPA projekta „Uspostavljanje Natura 2000 u Crnoj Gori“ održana je danas u Ministarstvu održivog razvoja i turizma. Na pres konferenciji govorili su Daliborka Pejović, državna sekretarka za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma; Andre Lis, iz Delegacije EU u Crnoj Gori; Ivana Vojinović, generalna direktorica za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma; Lidija Šćepanović, pomoćnica direktora Agencije za zaštitu životne sredine; i Zoltan Gimesi, rukovodilac jedinice za međunarodno poslovanje u „AAM Consultingu“.
U toku projekat „Uspostavljanje Natura 2000 u Crnoj Gori“
Portal AnalitikaIzvor

Takođe, Svetoslav Česmediev, tim lider i ključni ekspert na projektu, predstavio je ključne informacije vezane za projekat, komponente iz kojih se projekat sastoji, najvažnije aktivnosti, kao i očekivane rezultate.

Projekat realizuje konzorcijum predvođen mađarskom firmom „AAM Consulting“, a finansira se iz sredstava Evropske unije. Realizacija IPA projekta „Uspostavljanje NATURA 2000 u Crnoj Gori“ otpočela je krajem aprila tekuće godine.

Tokom pres konferencije, ukazano je na izuzetan značaj koji će realizacija projekta imati za Crnu Goru kada je riječ o uspostavljanju efikasnog mehanizma zaštite vrsta i staništa, ali i kada je u pitanju ispunjavanje zahtjeva EU. Takođe, projekat će imati nemjerljive benefite za sve institucije u oblasti životne sredine, naročito u pogledu jačanja administrativnih kapaciteta i jačanja postojeće baze podataka.

Učesnici konferencije su više puta istakli da je uspostavljanje Natura 2000 mreže uslov koji Crna Gora mora da ispuni najkasnije do dana ulaska u EU. Istovremeno, to je i jedan od preduslova za zatvaranje Poglavlja 27 u pregovorima sa EU.

Istaknuto je da se Natura 2000 mreža temelji na Habitat Direktivi (Direktiva o staništima), i Ptičjoj direktivi, koje čine temelj evropske politike očuvanja prirode.Ta dva propisa zajedno postavljaju ambiciozni visoki standard očuvanja prirode za sve države članice EU i one koje teže da to postanu, kao što je slučaj i sa Crnom Gorom. Posebno je naglašeno da su pomenute direktive integrisane u pravni sistem Crne Gore kroz nedavno usvojeni Zakon o zaštiti prirode.

Kao jedan od preduslova za uspješnu realizaciju projekta, istaknuto je i to što Crna Gora već ima dobru osnovu, budući da su u prethodnom periodu sprovedeni brojni projekti koji će značajno doprinijeti uspostavljanju Natura 2000 mreže. Rezultat toga je da je u Crnoj Gori skoro 13 odsto teritorije već pod zaštitom, čime je premašen postavljeni cilj iz strateških dokumenata da 10 odsto kopnene teritorije bude pod nacionalnom zaštitom.  Istaknuto je da u Crnoj Gori već postojipet nacionalnih parkova, jedan regionalni park, nekoliko područja koja su pod međunarodnom zaštitom, tako da će se ovim projektom samo nastaviti i intenzivirati dosadašnji terenski rad i istraživanja.

Natura 2000 ne znači i potpunu zabranu svih aktivnosti u zaštićenim područjima, već Natura počiva na principima održivog razvoja, očuvanja biološke raznolikosti uz održive ekonomske aktivnosti i značajno će doprinijeti razvoju eko-turizma i poljoprivrede.

 

Portal Analitika