Politika

Đukanović u Herceg Novom: DPS je uvijek bila vjesnik promjena u Crnoj Gori (VIDEO)

„Crna Gora je država koja se najintezivnije mijenjala u proteklih 20 godina, a Demokratska partija socijalista je uvijek bila vjesnik tih promjena“, kazao je Milo Đukanović na pobjedničkoj konvenciji liste „Sigurnim korakom! DPS“ u sportskoj dvorani u Herceg Novom.
Đukanović u Herceg Novom: DPS je uvijek bila vjesnik promjena u Crnoj Gori (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

„DPS je kampanju iskoristila da se predstavi kao odgovorna politička struktura i odgovorna vlast kojoj su građani poklonili povjerenje prije četiri godine – rezulatatima, jasnom vizijom i nepokolebljivom odlučnošču da tu viziju ostvarimo. Za razliku od nas, naši politički konkurenti predstavili su se prvljavom plaćeničkom rektorikom, predsvili su se do sada nezapamćenim govorom mržnje, za koji sam siguran da će ostati u istoriji političke nekulture kao nauk generacijama Crnogoraca i Crnogorki“, rekao je on.

On je istakao da ovakva predizborna kampanja nije neočekivana, jer na jednoj strani je DPS, koja predvodi većinsku Crnu Goru, onu koja je imala snage i sposobnosti da prije 10 godina doprinese obnovi crnogorske nezavisnosti, uzdizanju njene državnosti i svim uspjesima koji su postignuti u protekloj deceniji na putu evropske emancipacije, a da na rubu crnogorske političke scene postoje politički rezervati iz kojih se čuju samo riječi prijetnje i ratoborni pokliči.

„Sa naše strane mogu čuti samo našu riješenost da ne dozvolimo da Crnu Goru vrate unazad.

Zaista mislim da sve ono što smo mukotrpno izborili 21.maja 2006. moramo da odbranimo na izborima 16. oktobra 2016. Suočavamo se sa istom dilemom i istim političkim konkurentima koji su tada bili protiv nezavisnosti. Ona većina koja je doprinijela nezavisnosti i pobjedi crnogorske afirmacije i slobode postoji i danas i da ima odlučnosti da kaže odlučno „ne“ pokušaju da nas vrate u istoriju“, kazao je Đukanović i dodao da za građane nema dileme kome treba da poklone svoje povjerenje.

„Važno je da DPS pobijedi na ovim izborima zbog politike koja otvara novu i doglednu perspektivu. Moramo pobijediti da bismo učvrstili stabilnost, a znamo da je stabilnost na Balkanu Ahilova peta. Crna Gora tek u novije vrijeme može da kaže da je savladala izazove sa kojima se Balkan suočavao, čak i kada joj se dešavaju na pragu kuće. Devedesetih godina prošlog vijeka Crna Gora je pokazala da je naučila lekciju, da zna da sačuva šansu za budućnost potomstva“, istakao je on i dodao da je pobjeda DPS-a potrebna kako bi Crna Gora nastavila putem ekonomskog razvoja i razvoja prepoznatljive turističke destinacije.

Govoreći o tranzicionom procesu kroz koji je Crna Gora prošla tokom protekle dvije decenije, Đukanović je istakao da je primjetno da se u Crnoj Gori rađa novi sistem vrijednosti, zasnovan na vladavini prava, ekonomskom razvoju i demokratiji.

„Zato je važno da sada ne posustanemo, jer smo bliže Evropi neko ikad“, zaključio je on.

On je naglasio da je tokom DPS uvijek pokazivala bespogovornu lojalnost Crnoj Gori, jer za partiju koju predvodi nema drugih interesa osim interesa države Crne Gore.

„U ovom skupštinskom sazivu tokom protekle četiri godine, čak 20 odsto poslanika promijenilo je političke dresove i to govori o njihovoj postojanosti i lojalnosti. Ni jedan od njih nije bio iz DPS-a, jer za nas nema kolebanja kada je u pitanju državni interes Crne Gore“, kazao je Đukanović.

Govoreći o rezultatima postignutim od obnove crnogorske nezavisnosti i posebno tokom protekle četiri godine, u okolnostima političke opstrukcije, Đukanović je istakao da se radilo vrijedno i da vjeruje da rezultati govore da Crna Gora ima novi, stabilan, moderan temelj naše kuće sa kojeg ćemo moći neuporedivo brže da podižemo arhitekturu našeg evorpskog profila.

„U svim kritičnim trenucima u novijoj istoriji Crne Gore, DPS je pokazala odgovornost prema našoj državnoj kući  i kada je trebalo sačuvati mir i multietnički i multivjerski sklad, i kada je trebalo obezbijediti ekonomsku održivost, i kada je trebalo mukotrpno pripremati referendum, i kada je na referendumu trebalo izglasati nezavisnost, i kada je trebalo usmjeriti naš brod prema evropskoj i evorpatlantskoj luci. DPS je onaj politički subjekt kojem se može bez kolebanja prepustiti odogovornost da ostvari svoju viziju za budućnost Crne Gore“, istakao je Đukanović.

Nema dileme, kazao je on, da je ekonosmki razvoj ključ daljeg razvoja i dostizanja evropskog standarda života.

„Lijepo bi bilo čuti šta o tome misle naši politički protivnici, ali se od njih čuju samo riječi mržnje. Nema ni jedne jedine riječi ozbiljnog programa koji bi ih preporučio građanima. A mržnja nije dovoljna za pobjedu. Mržnja može da odvede samo unatrag. Oni pokušavaju da trguju Crnom Gorom i njenom budućnošću, vrijeđaju naše dostojanstvo, našu slobodu, našu tradiciju. Naši preci nijesu trgovali tom slobodom, nego su krv prolijevali za nju. Od naših političkih konkurenata čujemo samo razdirujću galamu, zapjenušene pokliče da Crnoj Gori trebaju promjene. Oni samo nude veliku prevaru – Crna Gora je država koja se najintezivnije mijenjala u proteklih 20 godina, a dps je uvijek bila vjesnik promjena. Jedni obećavaju kako su u stanju da pomire navodono nacionalno nepomirljivu Crnu Goru, drugi kao zaštitinici panslovenskih interesa, a zapravo su svi beskrupulozni borci za vlast, sa tuđim novcem sa stranih adresa, koje žele dalje ovdje da ostvaruju svoje interese“, rekao je Đukanović i podsjetio da se je tako bilo i 90-ih godina, kada se Crnoj Gori postavljalo pitanje „nećete valjda napustiti svoju braću“.

„Kazali smo i tada – čast našoj susjednoj braći, ali mi imamo svoj put. Danas kažemo - čast i našoj najmnogoljudnijoj braći, čast i tradicionalnim istorijskim saveznicima, ali niko nema pravo da Crnoj Gori uskraćuje slobodu, a ovo je naše pravo na našu slobodu“, kazao je Đukanović.

On je naglasio da dilema 16. oktobra nije teška: „Svako ko je makar djelić sebe ugradio u sve pobjede prije referenduma, u referendum o nezavisnosti, u sve uspjehe tokom ovih 10 godina, neće dozvoliti da sve to ode zabadava. A većina nas je dala svoje srce, energiju i um za Crnu Goru i imamo dovoljno sposobnosti da zaštitimo tu slobodu“.

On je podsjetio da upravo u Herceg Novom DPS ima dovoljno iskustva u tome kako ne smije dozvoliti da se izgubi povjerenje i koliko je dug i mukotrpan proces vraćanja tog povjerenja. „Ovakvu šansu nećemo imati ni za četiri, ni za osam, ni za 16 godina, ne smijemo ni pomisliti da se ova bitka može dobiti bez nas. Moramo poslati poruku da Crn Gora nije na prodaju, da bismo što brže nastavili putem evropske budućnosti i stabilnosti“, zaključio je on.  

Petar Ivanović, član Predsjedništva DPS saopštio je da su pred građanima bitni događaji i bitne odluke za budućnost koja se stvara.

„Budućnost se stvara i ona je interes svih građana Herceg Novog i Crne Gore! Učinićemo sve što možemo da učinimo najbolje za svoju budućnost“, kazao je Ivanović.

Ivanović  je istakao da je Herceg Novi danas odbrane Crne Gore i poručio šta glasanjem na ovim izborima birači treba da poruče opoziciji.

„Ova odluka nije teška. Izađite na izbore da ostvarimo još jednu pobjedu, kojom ćemo zaključati naše političke protivnike u prošlost, zaključio je Ivanović. 

Maja Bakrač, predsjednica ŽAD, kandidatkinja za poslanicu u Skupštini Crne Gore pozvala je građane da izađu na izbore i potvrde pobjedu DPS-a da bi krenuli sigurnim korakom u bolju budućnost.

Petar Porobić, kandidat za poslanika kazao je da mi znamo kako se ostvaruju pobjede, kako se stvara uspjeh za svoj grad i svoju zemlju. On je rekao i da je za pobjedupotreban plan, odvažan kapiten i jaka želja i pobjednička energija i da Demokratska partija socijalista zna fda se bori za postavljene ciljeve.

Gordana Rajević, odbornica DPS u SO Herceg Novi kazala je da je privilegija obratiti se ovolikom broju dobrih ljudi koje povezuje jedna ideja , jedna partija i jedna vizija - vizija za bolju budućnost nas samih i naše djece.

Sportistkinja Anđela Barezić kazala je da nemate ekipe koju DPS ne može pobijediti sa ovakvom ekipom, ovakvim liderom i ovakvom listom.

Slavko Vavić, odbornik DPS u SO Herceg Novi zahvalio je okupljenim Novljanima što su ispunili sportsku salu u Igalu do posljednjeg mjesta, napomenuvši da Herceg Novi ovoliki politički skup još nije doživio.

On je kazao da je Demokratska partija socijalista građanima ponudila jasan i realan plan i da su pred svima velike mogućnosti, i pozvao prisutne da zaokruživanjem broja 6 podrže Demokratsku partiju socijalista.

Nevena Keković, odbornica u SO Herceg Novi i preduzetnica, kazala je da vjeruje da će građani prepoznati da je lista „SIGURNIM KORAKOM DPS MILO ĐUKANOVIĆ“ lista onih koji žele da grade i stvaraju Crnu Goru i pozvala sve preduzetnike da daju podršku ovoj listi.

Vladimir Kosić, potpredsjednik Savjeta mladih DPS Herceg Novog kazao je da će DPS pokazati svoju snagu na ovim izborima.

„Pokazaćemo da smo najbolja partija jer nudimo konkretna rješenja a ne prazna obećanja“, kazao je Kosić. On je pozvao sve mlade u Herceg Novom da u što većem broju izađu na izbore i podrže Demokratsku partiju socijalista.

Predsjednik Opštinskog odbora DPS Herceg Novi Slobo Radović Krušo zahvalio je Novljanima na velikoj podršci koju su večeras pružili Demokratskoj partiji socijalista u prepunoj sportskoj dvorani u Igalu. On je pred okupljenima kazao da građani neće dozvoliti ključarima da zaustave razvoj Crne Gore.

 „Neće građani Crne Gore dozvoliti da pobijede oni koji ruše i razgrađuju, nego oni koji stvaraju, a to je Demokratska partija socijalista, kazao je on.

Radović je, sa prisutnima u  zamolio je prisutne da minutom ćutanja odaju dužnu počast poslaničkom kandidatu, predsjedniku Savjeta mladih DPS Herceg Novi Slavku Bakoviću, koji je tragično preminuo sredinom septembra. 

Portal Analitika