Region

AP: Kremlj ima špijunski centar u Nišu?

Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, koji zvanično služi za pružanje pomoći u slučaju prirodnih katastrofe, moguće se koristi i kao vojna baza ili špijunski centar na Balkanu, piše američka agencija Asošiejted pres.
AP: Kremlj ima špijunski centar u Nišu?
Portal AnalitikaIzvor
U tekstu pod nazivom "Unutar ruske 'špijunske baze' na Balkanu", AP navodi da neke zapadne nevladine organizacije i vojni analitičari vjeruju da su Rusi napravili "malu prerušenu bazu koja prisluškuje američke vojne interese na Balkanu", ali ne daje dokaze za te tvrdnje. 
 
"U komandnoj sobi nalaze se veliki ekrani za nadzor, u skladištu spasilačka oprema, a nezavršena siva betonska zgrada služi kao centar za obuku", opisuje novinar AP-a humanitarni centar koji je nedavno posetio. 
 
Srbija je i dalje bliska Rusiji, dok su njeni susjedi sve više "nepovjerljivi" prema namjerama i prisustvu Rusije, posebno Bugarska, Rumunija i Mađarska. Sve zemlje oko Srbije, dodaje agencija, ili su članice NATO ili žele da budu. 
 
Zapadni analitičari navode da je baza odgovor Kremlja na širenje NATO-a u regionu. 
 
"Ako je vojna operacija, to bi bila prva baza Kremlja u Evropi izvan bivšeg Sovjetskog saveza od kolapsa Varšavskog pakta početkom devedesetih. Zvaničnici Evropske unije su rekli da ako Srbija postane članica moraće da se uključi u programe Unije za pomoć u vanrednim situacijama i da napusti ruske programe." 
 
"Ruski partner u centru je Ministarstvo za vanredne situacije, moćna poluvojna jedinica čije aktivnosti uključuju pomoć u katastrofama, ali obavlja poslove i za ruske bezbednosne službe", piše AP. 
 
Američka agencija podsjeća da je tadašnji ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu na otvaranju centra 2012. rekao da su spekulacije da Moskva želi da napravi vojnu bazu u Srbiji "čista izmišljotina". 
 
Zvaničnici NATO nisu željeli da daju izjavu o prirodi baze, rekavši samo da "nisu previše zabrinuti za njenu ulogu, koja god da je". Novinar AP-a navodi da je tokom posete, kako kaže, takozvanom "Rusko-srpskom humanitarnom centru" našao "malo vidljivih dokaza" da se mesto koristi za bilo šta drugo osim za borbu protiv poplava, šumskih požara ili drugih prirodnih katastrofa. 
 
IZVOR: B92
Portal Analitika