Abiznis

Proslava još jedne uspješne berbe kompanije „13. Jul Plantaže“

Sinoć je, u impozantnom ambijentu vinskog podruma Šipčanik, Kompanija «13. Jul Plantaže», održala proslavu još jedne, 54. po redu, uspješne berbe grožđa sa Ćemovskog Polja, najvećeg vinograda u jednom komadu u Evropi.
Proslava još jedne uspješne berbe kompanije „13. Jul Plantaže“
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Goste, njih oko 700, pozdravila je Verice Maraš, izvršna direktorica Kompanije “13. Jul Plantaže» kazavši da i ovu godinu, svim ljubiteljima vina Plantaža, savjetuje da zapamte, jer su dobili sirovinu za velika i snažna vina, po kojima se prepoznaje naš već svjetski izgrađen vinski brend.

«U ovogodišnjoj Berbi smo sa površine od 2.100ha vinograda, pod vinskim sortama, ostvarili proizvodnju od preko 21 million kilograma grožđa, što je za 15 % veće od plana i za 30 % više u odnosu na 2015. godinu. Takođe smo imali i veoma uspješnu berbu stonog grožđa, jer plan za ovu godinu iznosio je 2.1 milion kg, a proizveli smo 2.5 miliona kg. I ove godine smo postigli sjajne rezultate u prodaji naših proizvoda. Prisutni smo na tržištima u preko 35 zemalja svijeta i na gotovo svim tim tržištima bilježimo rast prodaje. «-kazala je između ostalog Maraš.

O rezultatima prodaje Maraš kaže da su prihodi od prodaje flaširanih proizvoda veći za 1,1 mil.€ ili 8,5%, kao i da je rast prihoda od flaširanih proizvoda u Crnoj Gori za 9 mjeseci bio 14% veći u odnosu na isti period 2015. U ljetnjoj turističkoj sezoni Plantaže su ostvarile rast prodaje flaširanih proizvoda u odnosu na prošlogodišnju sezonu za čak 30 %. Što se tiče izvoznih trendova ukupan rast izvoza je dostigao 22%. Rast izvoza u zemlje ex yu regiona za Plantaže je veći za 20%, a zabilježen je i stabilan rast izvoza u SAD i Kanadu, dok je uspostavaljen i trend kontinuiranog rasta izvoza u Rusiju.

«Posebno želim da istaknem da je prodaja stonog grožđa, u ovoj godini zabilježila izvanredan rezultat i jedna od najboljih u istoriji kompanije. Naime, premašili smo 1.800.000 eura prihoda od prodaje stonog grožđa, što je rast od 20% u odnosu na 2015-tu godinu. U proteklih 9 godina realizovali smo investicije u vrijednosti od 30 miliona eura. Kompanija je u ovom periodu u vinogradarsko - voćarsku proizvodnju uložila 13 miliona eura, podignuto je ukupno 600 hektara vinograda i voćnjaka sa kompletnim zalivnim sistemima, a u opremu i građevinske radove uloženo je preko 17 miliona eura.« - zaključuje Maraš.

p2

Veselin Đurišić, direktor prodaje i marketinga Kompanije povodom ove manifestacije kaže da Plantaže zaista imaju povoda da slave jer su imale izuzetnu berbu i da su u samim tim imale povoda da organizuju promociju jednog od najvećih crnogorskih brendova kakav je Kompanija «13. Jul Plantaže».

«Napravili smo za prvih 9 mjeseci izuzetan rezultat na planu prodaje flaširanih proizvoda u izuzetno velikoj konkurenciji kako u regionu tako i na mnogim svjetskim tržištima. To smo postigli brojnim uspješnim promotivnim aktivnostima na raznim tržištima, a među kojima je svakako najzahtjevnije zajedničko pojavljivanje dva crnogorska brenda kakvi su dokazani vinski brend Plantaže i modni hit brend u usponu kreatorka Sanja Bobar, u epicentru svjetske mode na Njujorškoj nedelji mode. Večeras je bila prilika da naši gosti na proslavi degustiraju dva nova vina koja sa ponosom nose ime crnogorskog vinskog hrama Šipčanika, a vidjeli smo da je vino kod svih naših gostiju ostavilo veoma jaku pozitivnu impresiju.» - zaključuje Đurišić.

Plantaže su za goste pripremili premijernu degustaciju bijelog i crvenog vina «Šipčanik», inspirisanog ovim vinskim hramom čije ime nosi i u kojem je odležavalo u barik buradima.

Gosti su imali priliku i da uživaju u fantastičnoj modnoj reviji crnogorske kreatorke Sanje Bobar, koja je zajedno sa Plantažama imala uspješnu premijeru na Nedjelji mode u New Yorku-SAD, kao i u izvanrednom muzičkom programu u kojem su učestvovali Nina Petković, Željko Vasić, Nina Lečić, a goste su pozdravili i glumac Mima Karadžić, čije filmove su podržale Plantaže, kao i direktor crnogorskog muzičkog festivala Sea dance Mihailo Tomanović, koji je prenio festivalsku atmosferu u ovaj predivni vinski hram.

Portal Analitika