Abiznis

Hiljadu plus: Danas uručenje posljednje grupe vaučera za građane sa liste

Ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović, uručiće danas posljednju grupu od 119 vaučera građanima sa liste čekanja u projektu Hiljadu plus stanova.
Hiljadu plus: Danas uručenje posljednje grupe vaučera za građane sa liste
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma su saopštili da će vaučeri biti dodijeljeni na osnovu odluke donijete na sjednici Projektnog odbora. 

U projektu Hiljadu plus 674 građanina je ostvarilo pravo na realizaciju vaučera.

Do sada je podijeljeno 555 vaučera u pet faza. Prvi vaučeri su podijeljeni prioritetnim ciljnim grupama, zatim dvije grupe vaučera mladim bračnim parovima, zaposlenim u javnom sektoru i ostalima i dvije grupe vaučera građanima sa liste čekanja.

Vrijednost projekta je 20 miliona, od čega Vlada učestvuje sa 50 odsto kroz kreditni aranžman sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB), komercijalne banke sa 45 odsto i građani sa pet odsto učešća.

Radi se o projektu socijalnog stanovanja za građane sa srednjim i nižim primanjima koja po tržišnim uslovima ne mogu riješiti stambenu potrebu.

Projekat građanima omogućava uštede obezbjeđivanjem niže kamatne stope na stambene kredite u odnosu na tržišnu.

Visina kamatne stope na godišnjem nivou iznosi 3,99 odsto fiksno, za zaključene ugovore za kupovinu stanova po kupoprodajnoj cijeni do 1,09 hiljada eura po kvadratu neto korisne površine stambenog prostora, na period od 20 godina.

U projektu učestvuje 16 građevinskih kompanija sa ukupno 753 stana.

Portal Analitika