Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Radionica „Šume kao prirodan resurs, značaj, zaštita i koristi od njih“ za učenike u Beranama

Radionica „Šume kao prirodan resurs, značaj, zaštita i koristi od njih“ za učenike u Beranama

U okviru Javnog poziva za učešće u programu državne pomoći - Programu podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori u 2016. godini, koji realizuje Ministarstvo ekonomije, sredstva su dodijeljena za realizaciju šest projekata, među kojima i projektu „Naše šume su naše“, klastera drvoprerađivača iz Berana. U okviru ovog projekta održana je druga radionica od strane NVO „Udruženje drvoprerađivača Berana“ za učenike Osnovne škole „Vukašin Radunović“, na temu „Šume kao prirodan resurs, značaj, zaštita i koristi od njih“. Predavanjem su obuhvaćeni učenici VIII i IX razreda. Predavač je bio diplomirani inženjer Milan Spasojević, profesor u penziji.
Radionica „Šume kao prirodan resurs, značaj, zaštita i koristi od njih“ za učenike u Beranama
Portal AnalitikaIzvor

Interesovanje učenika je bilo na zavidnom nivou. U startu su upoznati da je u realizaciji Projekta planirano da učenici završnih razreda Osnovni škola u Beranama prođu kroz edukaciju vezano za navedenu tematiku.

Učenici su upoznati sa celjem predavanja. Upoznati su sa pojmom šume i najznačajnijim faktorima koji danas ugrožavaju šumu. Zatim, ukazano je na mjere koje se sprovode u okviru društvenih aktivnosti u cilju zaštite šuma. Poseban osvrt je napravljen na  uticaj šuma na ublažavanju klimatskih promjena, kako kod nas tako i u svijetu. U vremenu kada je oskudica pitke vode u većem broju država svijeta ukazano je našu situaciju u Crnoj Gori, o pozitivnom uticaju šuma za osiguranje zaliha pitke vode. Sa gledišta privrede pružena je informacija o  značaju šumarstva i drvoprerade u Crnoj Gori kao privrednih grana za stvaranje drvnih resursa i obnovljive energije, na veliki broj zaposlenih koji u ovim branšama ostvaruju svoju životnu egzistenciju. Učenici su informisani o mogućnostima daljeg školovanja na odsjecima šumarske i drvne struke i mogućnostima koje pružaju ta zanimanja.Posebno na uticaj šume na zaštitu životne sredine.

Prezentirani su podaci o koristima koje imamo od šume. Značaj šume za stabilizaciju zemljišta i zaštitu od erozije, stvaranje kiseonika i pozitivan uticaj na klimu.

Učenicima su prezentirane najznačajnije vrste proizvoda koji se rade na bazi drveta: trupci, obla građa, daske, grede, gredice, stambeni namještaj i namještaj za javne ustanove, građevinska stolarija,enterijeri na bazi drveta i drveni ploča, kuće od drveta, proizvodi hemijske prerade drveta (celuloza, papir,), drvo za ogrijev (cjepanice, oblice, briketi, pelet), drveni ugalj, proizvodi sa stabla (smola, sjeme, taninske materije, eterična ulja), proizvodi sa zemlje (ljekovito bilje, gljive, šumsko voće. . .

Ukazano je posebno na ekološko-zaštitnu funkciju šume. Uticaj šume na smanjenje globalnog zagrijevanja na planeti, ublažavanje klimatskih ekstrema, akumulacija i prečišćavanje vode, sprječavanje nastanka bujičnih tokova, proizvodnja i obnova kiseonika neophodnog za život na planeti. 

Učenicima je tokom predavanja ukazano i na socijalno-kulturnu funkciju šume. Koristi od šume koja stvara solidne uslove za rekreaciju, ambijent za liječenje i oporavak bolesnika. Korišćenje šume kao nastavno-vaspitne baze za učenike i studente (učenje u prirodi). Poseban značaj šume za razvoj turizma kod nas i šire (nacionalni parkovi, izletišta). Učenicima prezentirane slike nacionalnih parkova Crne Gore i okruženja Berana. Sugerisano na značaj formiranja sekcije planinara u školi i uključivanje u aktivnosti PSD „Vojo Masovarić“ u Beranama.

Poseban akcenat je dat na ugroženost šuma kod nas i šire. Ukazano na posljedice zbog neplanske sječe, nestručne eksploataciuje šuma koja uzrokuje pojačanu eroziju terena, oslabljeno prirodno podmlađivanje i pojavu napada insekata (potkornjaci i sl) i sušenje stabala. Ukazano na negativan uticaj šumskih požara i sve posledice koje oni uslovljavaju, kao i na mjere preventive (osmatračnice, edukacija stanovništva i dr.).

Tokom izlaganja je ostvarena saradnja sa učenicima tako da su aktivno uključivani u problematiku i na kraju je izveden zajednički zaključak da  je šuma  preko svojih proizvoda ušla u sve pore ljudskog življenja, bez nje bi ljudski opstanak bio nemoguć!

Na kraju je učenicima pročitana pjesma Molitva šume koju je napisao akademik, Aleksandar Ugrenović, profesor Šumarskog fakulteta u Zagrebu (1883-1958).

Podsjećamo, aktivnosti podrške razvoju pomenutih klastera dio su projekta “Unapređenje konkurentnosti privrede u Crnoj Gori”, koji od februara 2016. godine zajednički finansiraju i sprovode Ministarstvo ekonomije, Glavni grad Podgorica, Prijestonica Cetinje, Opština Bijelo Polje i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori.

Portal Analitika