Abiznis

Kavarić: Integracije budućnost Zapadnog Balkana

Zemlje Zapadnog Balkana, kroz proces približavanja Evropskoj uniji, postale su svjesne važnosti regionalne saradnje i integracije u cjelini, i naše razvojne mogućnosti leže u direktnim stranim investicijama i zajedničkim regionalnim projektima u infrastrukturi, kazao je ministar ekonomije Vladimir Kavarić.
Kavarić: Integracije budućnost Zapadnog Balkana
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Kavarić je danas učestvovao na petom Samitu EU - Jugoistočna Evropa, koji se na temu „Putevi do prosperiteta“ održava u Beču. U okviru pomenute teme, on je govorio na panelu „Evropa: Na ivici“, i to na teme „Suočavanje sa migrantskom krizom“, „Nakon Bregzita: Šta očekuje Evropsku uniju?“ i „EU i Balkan: Da li i dalje očekivati integracije?“.

Kao primjer uspješnog projekta ne samo regionalnih, već i evropskih razmjera, pomenuo je podmorski kabal između Crne Gore i Italije koji je će predstavljati svojevrsni energetski most između Evropske unije i zemalja Balkana, i tako pozicionirati Crnu Goru kao važno energetsko čvorište.

„Uz snaženje distributivnih kapaciteta regiona, izgradnjom podmorskog kabla svi državni i regionalni projekti iz oblasti energetike dodatno dobijaju na značaju, kako u kontekstu proizvodnje, tako i u kontekstu transporta električne energije prema EU“, kazao je ministar Kavarić.

On je podsjetio da je Crna Gora pokrenula, a EU podržala, izradu regionalne hidrološke karte Zapadnog Balkana, što bi trebalo, kako je kazao, da bude najvažniji projekat za ovaj region.

Prema njegovim riječima, upravo ovi projekti pokazuju važnost saradnje zemalja Zapadnog Balkana koja je još značajnija u kontekstu pristupanja EU.

Portal Analitika