Politika

Pobjeda: Danilović će potpisati birački spisak

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović svojim potpisom zaključiće birački spisak, saznaje Pobjeda. To je našem listu saopštilo više izvora iz Koordinacionog tijela iz NVO sektora i stranaka, navodeći da je rezultat AFIS-a takav da prosto ne ostavlja drugu mogućnost
Pobjeda: Danilović će potpisati birački spisak
Portal AnalitikaIzvor

- U biračkom spisku postoje svega 102 potencijalna dupla birača ili 0,019 odsto, što je rezultat koji nemaju ni birački spiskovi u najrazvijenijim zapadnim demokratijama. Birački spisak u Crnoj Gori može se smatrati jednim od najtačnijih u svijetu - rekao je izvor Pobjede podsjećajući da je tačnost od jedan odsto granica izuzetne uređenosti biračkog spiska. Izvor je dodao da u narednih 24 sata očekuje otklanjanje svih nepravilnosti, tako da će ministar Goran Danilović potpisati odlično uređen birački spisak. Rok za zaključivanje biračkog spiska ističe u ponoć, a prije Danilovića birački spisak bi svojim potpisom trebalo i da ovjere i šefovi svih filijala MUP-a u Crnoj Gori. Danilović juče nije želio da kaže da li će potpisati birački spisak.

„Sačekajmo, dugo je do sjutra u ponoć, kada se zaključuje spisak“, dodao je Danilović. Kako je Pobjeda ranije pisala, Zakon o biračkom spisku nije predvidio mogućnost da ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović ne potpiše birački spisak. Ministarstvo rješenjem zaključuje birački spisak 10 dana prije dana određenog za održavanje izbora. Rješenje iz stava 1 ovog člana obavezno sadrži ukupan broj birača u Crnoj Gori, u svakoj jedinici lokalne samouprave i na svakom biračkom mjestu, kao i datum zaključivanja biračkog spiska. U trenutku zaključivanja biračkog spiska, Ministarstvo aktivira aplikaciju zaključivanja i zabrane daljeg unosa bilo kakvih podataka u birački spisak, navodi se u članu 18. Zakona o biračkom spisku. To je jedini član zakona koji tretira zaključivanje biračkog spiska u kojem, prema odredbama, nema promjena deset dana prije izbora.

Portal Analitika