Fudbal

Ni Real, ni Barsa: Evo čija ekipa je najskuplja

Iznosi koji se okreću na fudbalskoj pijaci polako više nemaju smisla, ne tako davno za najboljeg igrača plaćalo se po nekoliko stotina hiljada eura, a danas najbogatiji klubovi ne oklijevaju iskrcati i po 100 miliona za samo jednog igrača.
Ni Real, ni Barsa: Evo čija ekipa je najskuplja
Portal AnalitikaIzvor

Fudbalski opservatoriji (CIES) odlučio se pozabaviti brojkama i izračunao koji klub u ligama petice je najviše uložio u svoju ekipu u istoriji. Žoze Murinjo uoči početka sezone potrošio je ogromnu svotu na pojačanja, možda nije uspio lansirati đavole na vrh premijerligaške tablice, ali zato jest na vrh popisa fudbalskih raspikuća. 

Mančester Junajted sastavio je najskuplju ekipu svih vremena uloživši u nju ukupno 718 miliona eura. Murinjova svlačionica skuplja je od Van Gaalove čak 185 miliona eura, a najveći skok osigurao je rekordni transfer Pola Pogbe težak 110 miliona eura.

Real Madrid je potrošivši ukupno 634 miliona eura na sastavljanje sadašnje ekipe zauzeo drugo mjesto na listi velikih potrošača, trenutni Zidanov roster koštao je 47 miliona više nego onaj prošle sezone, a na trećem mjestu je Mančester Siti. Pep Gvardiola ima na raspolaganju igrače za koje je dosad plaćeno 611 miliona eura, 78 više nego lani.

Ipak svi ti milioni ništa ne znače na terenu, a najbolje to dokazuje slučaj aktualnog prvaka Engleske, Lester Siti prošle sezone završio je ispred fudbalskih bogataša na premijerligaškoj tablici, iako je imao tek 17. najvrjedniju ekipu u ligi.

listaklubova051016
Portal Analitika