Zanimljivosti

Ovih 10 namirnica jačaju imunitet i štite nas od bolesti

Prva linija obrane je zdrav stil života – prestanite pušiti, povećajte unos voća i povrća te cjelovitih žitarica, a smanjite unos zasićenih masti i šećera.
Ovih 10 namirnica jačaju imunitet i štite nas od bolesti
Portal AnalitikaIzvor

Ova hrana ima važnu ulogu u jačanju imuniteta:

Jogurt Sadrži probiotike, zdrave bakterije koje čiste crijeva. Preporučuje se popiti barem jedna čašu jogurta s probioticima na dan.

    Zob i ječam Sve žitarice sadrže beta glukan, vrstu vlakana s antimikrobnim i antioksidativnim svojstima jačima nego što ih ima razvikana Echinacea. Trebalo bi ih uvrstiti barem u jednu od tri dnevne porcije žitarica.

    Češnjak Sadrži alicin, aktivni sastojak koji djeluje protiv infekcija i bakterija. Svaki dan pojedite po dva do tri češnja češnjaka i prirodno ojačajte imunitet te smanjite mogućnost zaraze u hladnim danima.

    Plodovi mora Selen, prisutan u školjkama i mesu rakova, pomaže bijelim krvnim zrncima u proizvodnji citokina, proteina ​​koji pomaže izbaciti viruse gripe iz tijela. Optimalna doza: dvije porcije nedjeljno.

    Crni čaj Ljudi koji su pili pet šoljica crnog čaja dnevno tokom dvije nedjelje imali su 10 puta više interferona za borbu protiv virusa u krvi u odnosu na one koji su pili placebo napitak, pokazuje studija s Harvarda.

    Govedina Odrasli često unose premalo cinka prehranom, a to je važan mineral za imunitet: važan je za razvoj bijelih krvnih stanica koje prepoznaju i uništavaju invaziju bakterija i virusa.

    Pileća supa  Istraživači u Nebraski otkrili su da piletina tokom kuvanja otpušta aminokiselinu cistein koja hemijski nalikuje lijeku protiv bronhitisa – acetilcisteinu te da juha pomaže čišćenju sluzi kod bronhitisa.

    Slatki krompir Kako biste ostali jaki i zdravi, vaša koža treba vitamin A, koji igra važnu ulogu u proizvodnji vezivnog tkiva. Stoga jedite hranu bogatu beta-karotenom koji tijelo pretvara u vitamin A.

    Gljive Studije pokazuju da gljive povećavaju proizvodnju i aktivnost bijelih krvnih stanica pa su korisne u borbi protiv infekcije. Stručnjaci preporučuju oko 30 grama gljiva dnevno.

    Masna riba Losos, skuša i haringa bogati su omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju upalu, što povećava protok zraka te štiti pluća od prehlade i respiratornih infekcija. Jedite dvije porcije nedjeljno.

24sata.hr

Portal Analitika