Društvo

Vučetić : Građani lažiraju ujed psa da bi dobili naknadu

“Opština je napravila dobar potez otvaranjem azila za napuštene životinije. Pokazalo se da u 21. vijeku moramo imati objekat u kojem će se na odgovarajući način brinuti o psima lutalicama, koji su sklonjeni sa gradskih ulica “, kaže v.d. direktora JP ,,Komunalno“ Savo Vučetić.
Vučetić : Građani lažiraju ujed psa da bi dobili naknadu
Portal AnalitikaIzvor

 On dodaje kako su na taj način zaštitili građane od čestih napada pasa lutalica, ali problem još postoji.

“Mi i dalje isplaćujemo odštetu građanima koji se žale na ujede pasa, ali mislim da su u velikom broju te povrede lažirane. Ljudi nas tuže i ako ih je ujeo njihov pas ili psi u drugim opštinama, što nam stvara finansijske probleme. Za posljednje dvije godine za isplatu po ovom osnovu dali smo oko 50.000 eura “, kazao je Vučetić. Ugovor Komunalno preduzeće potpisalo je ugovor o preuzimanju pasa lutalica iz Plava, Andrijevice, Rožaja, Kolašina i Bijelog Polja.

Vučetić kaže da je iz tih opština do sada preuzeto svega nekoliko desetina životinja. Iz Kolašina i Mojkovca u više navrata ukazivano je da im problem predstavljaju psi lutalice koje neko kombijem dovozi u grad. Direktor Komunalnog kaže kako taj problem nije izražen u Beranama.

“U posljednje vrijeme u Beranama nije izražena pojava da se psi dovode kolima iz drugih opština i ostavljaju na beranskim ulicama, mada ima sporadičnih slučajeva. Problem predstavlja naselje Riversajd, koje ne možemo da kontrolišemo. Mještani tog naselja izlaze na ulice sa svojim psima koje ne drže na propisan način, ne vode ih na povocima, pa ih građani prijavljuju kao lutalice “, kaže Vučetić.  Kada je riječ o radu Komunalnog, on kaže da je zadovoljan.

“ Iako smo imali prijave građana, koji su se žalili na naš rad, nijedna inspekcija koja nas je posjetila, a bilo ih je puno, nije našla nijednu grešku “,  ističe Vučetić. Investicija Azil za pse i druge napuštene životinje, prvi na sjeveru Crne Gore, otvoren je u martu 2015. godine. Nalazi se na gornjem nivou Gradinskog polja.

U blizini nema naseljenih mjesta, a najbiliže selo Vinicka, čijoj katastarskoj opštini pripada, udaljeno je nekoliko kilometara. Projekat je realizovan sredstvima lokalnog budžeta, a upravljanje je povjereno JP ,,Komunalno“. Prema riječima Sava Vučetića, projekat, čija je vrijednost bila16.000 eura, koštao bi mnogo više da radnici Komunalnog preduzeća i Agencije za izgradnju i razvoj nijesu, uz pomoć opštinske mehanizacije, uspjeli da troškove svedu na najmanju moguću mjeru. On je dodao da je naknadno urađeno i stočno groblje i septička jama, što je opštinu Berane koštalo dodatnih 6.000 eura. Predviđeno je da u azilu radi 13 ljudi, ali je sada radno angažovano desetoro, od kojih su troje veterinari.

Pobjeda

Portal Analitika