Kultura

Shooting stars: Novi konkurs programa Berlinala za crnogorske mlade glumce

Ministarstvo kulture pozvala je crnogorske glumce i glumice mlađe od 32 godine da se prijave za učešće u programu „Shooting stars“, koji je namijenjen predstavljanju glumačkih talenata široj kinematografskoj javnosti tokom Međunarodnog filmskog festivala Berlinale 2017. godine.
Shooting stars: Novi konkurs programa Berlinala za crnogorske mlade glumce
Portal AnalitikaIzvor

Na osnovu saradnje sa panevropskom mrežom European Film Promotion (EFP), ministarstvo ima mogućnost da odabere jednog mladog umjetnika koji je već započel uspješnu karijeru u svojoj zemlji, potom igrao glavnu ulogu u dugometražnog igranom filmu crnogorske ili inostrane produkcije prvi put javno prikazanom u proteklih 18 mjeseci, ili glumio u filmu koji će biti prikazan na predstojećem Berlinalu.

- Od kandidata se takođe očekuje napredno znanje engleskog jezika i odlučnost da sarađuje u svim pres i promotivnim aktivnostima, tokom obaveznog prisustva u Berlinu od 11 - 14. februara 2017. godine. Prednost će imati glumac/glumica čija su uloga ili film nagrađeni u Crnoj Gori, odnosno ukoliko je njihov film dobro poznat - selektovan na različitim festivalima, prikazan u nekoliko zemalja - a posebno ako je kandidat glumio u filmu koji izlazi 2017, kako bi se otvorile mogućnosti za promociju. Aplikacione formulare, dokaze kojima se potvrđuje zadovoljavanje traženih kriterijuma, kao i dodatne priloge, neophodno je dostaviti najkasnije do 7. oktobra na adresu: Ministarstvo kulture, Ulica Njegoševa, 81250 Cetinje, sa naznakom Konkurs – Shooting stars, European Film Promotion - stoji u pozivu.

Takođe napominju da predselekciju jednog kandidata u Crnoj Gori vrši Stručna komisija ministarstva, na osnovu ovog konkursa, a shodno pravilima EFP, dok o finalnom izboru kandidata odlučuje međunarodni ekspertski žiri koji obrazuje navedena panevropska mreža. Ukoliko crnogorski kandidat bude odabran za učešće od strane međunarodnog ekspertskog žirija EFP-a, Ministarstvo kulture, osim troškova kandidature, sufinansiraće put, boravak i sve promotivne aktivnosti u Berlinu.

Detalji o kandidaturi zainteresovani mogu naći na stranicama Ministarstva kulture, gdje mogu preuzeti i aplikacione formulare. Za više informacija mogu obratiti Iliji Subotiću, predstavniku Crne Gore u European Film Promotion (ilija.subotic@mku.gov.me).

Portal Analitika