Društvo

Ministarstvo zdravlja: Zdravstveni sistem neće biti privatizovan

Država Crna Gora i Ministarstvo zdravlja ne daju zdravstveni sistem ni u čije privatne ruke, već je kompanija Vitals Global Helthcare - VGH prezentovala model transformacije crnogorskog zdravstvenog sistema, saopšteno je iz resornog ministarstva reagujući na pojedine navode povodom prezentacije ponude ove kompanije.
Ministarstvo zdravlja: Zdravstveni sistem neće biti privatizovan
Portal AnalitikaIzvor

- Država i Ministarstvo ne daju zdravstveni sistem ni u čije privatne ruke, kako je to interpretirano u pojedinim medijima u izvještajima sa prezentacije kompanije VGH, održane u ponedjeljak Podgorici. Država niti želi, niti može, da se odrekne obaveze obezbjeđivanja zdravstvene zaštite stanovnicima Crne Gore. To je ono što je radila i to će raditi i ubuduće - poručili su iz Ministarstva.

Oni su kazali da Vlada, kroz aktivnosti Ministarstva zdravlja, kreirajući i sprovodeći zdravstvenu politiku, „ima obavezu da građanima pruža sigurnu, kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu, a Ministarstvo je obavezno i da prati razvoj savremene medicinske struke i obezbijedi građanima Crne Gore najsavremenije medicinske tretmane“.

- To se ne postiže samo investicijama u opremu i prostor, već i obaveznim i permanentinim ulaganjem u obrazovanje medicinskog kadra. Obezbjeđivanjem savremene opreme i obrazovanjem medicinskog kadra namjera da se usvoje i primjenjuju vrhunske medicinske usluge i kvalitetne, stanardizovane procedure - istakli su iz Ministarstva

Oni su pojasnili da VGH nije malteška kompanija, već korporacija koja u svom sastavu ima Univerzitet Harvard i Asocijaciju „Harvard“ bolnica koje su po kvalitetu najprestižnije u SAD. Takođe, partneri VGH partneri su bolnica i medicinski fakultet „Berks“ koji je dio Univerziteta Kraljica Marija, sa najdužom tradicijom u Velikoj Britaniji.

- Uz činjenicu da VHG nije jedina kompanija sa kojom je Ministarstvo razgovaralo, tenderom će biti definisano da Crna Gora sa najkompetentnijim institucijama sa najvećim medicinskim renomeom želi da, u pozitivnom smislu, transformiše ukupni zdravstveni sistem, kako bi se kroz vrhunsku medicinsku uslugu Crna Gora našla u društvu najprestižnijih zdravstvenih sistema svijeta - zaključuju iz Ministarstva zdravlja.

Izvor: Agencija MINA

Portal Analitika