NATO

Letonci ubrzo ratifikuju Protokol

Ambasador Crne Gore Ljiljana Tošković predala je danas akreditivna pisma predsjedniku Republike Letonije Rajmondsu Vejonisu, čime je stupila na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora na nerezidentnoj osnovi u toj državi, sa sjedištem u Varšavi. On je najavio da će uskoro u letonskom parlamentu biti ratitikovan Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u.
Letonci ubrzo ratifikuju Protokol
Portal AnalitikaIzvor

Vejonis je pohvalio kontinuirani progres koji Crna Gora ostvaruje na planu spoljnopolitičkih prioriteta - članstva u EU i NATO i najavio nastavak kontinuirane podrške našim daljim naporima na tom kolosjeku.

On je ukazao na važnost članstva Crne Gore u NATO za Alijansu u cjelini, ali i ukupnu bezbjednost regiona Zapadnog Balkana i u tom smislu najavio ratifikaciju Protokola o pristupanju Crne Gore u letonskom Parlamentu 6. oktobra.

„Obostrano je izraženo zadovoljstvo kvalitetom političkog dijaloga uz očekivanje da će u narednom periodu uslijediti razmjena posjeta zvaničnika na najvišem nivou“, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Ocijenjeno je da postoji potencijal za unapređenje saradnje na ekonomskom planu i povećanje spoljnotrgovinskog prometa između dvije zemlje.

„U tom pogledu, ambasador Tošković je ukazala na mogućnost organizovanja Poslovnog foruma prilikom posjete visokih zvaničnika u cilju povezivanja privrednih subjekata i privlačenja letonskih investitora i izrazila očekivanje da će se u narednom periodu unaprijediti prisutnost Crne Gore kao atraktivne turističke destinacije za letonske turiste“.

Tokom boravka u Rigi, Tošković je razgovarala i sa ministrom poljoprivrede Janisom Duklavsom, potpredsjednikom Parlamenta Inesom Libina Egnerom i vršiocem dužnosti Državnog sekretara u Ministarstvu vanjskih poslova Aldom Vanagom.

„Tošković je zahvalila na otvorenoj i snažnoj podršci koju Letonija pruža našoj zemlji na integracionom putu i izrazila očekivanje da ćemo na pravi način iskoristiti pozitivno iskustvo i ekspertsku pomoć u ključnim oblastima. Na toj liniji, posebno je upoznala sagovornike sa agendom i aktivnostima u pregovaračkom procesu Crne Gore sa EU i daljim koracima na tom planu“.

Ponovljena je, kako se navodi, dalja podrška Letonije našim aspiracijama za članstvo u evropske i evroatlantske strukture, te razmotrene perspektive za učvršćivanje političkih i ukupnih međudržavnih veza, dinamiziranje kontakata kroz konkretne zajedničke aktivnosti i projekte od obostranog interesa.

„Dogovoreno je jačanje saradnje na planu ekonomije, turizma, poljoprivrede, kulture, nauke i obrazovanja, kao i u drugim oblastima od obostranog interesa“.

Portal Analitika