Svijet

Evropski parlament odobrio Pariski sporazum o klimi

Evropski parlament odobrio je sa ogromnom većinom da Evropska unija ratifikuje Pariski sporazum o klimi ubrzanom procedurom što će omogućiti da sporazum stupi na snagu.
Evropski parlament odobrio Pariski sporazum o klimi
Portal AnalitikaIzvor

U prisustvu Generalnog sekretara UN Ban Ki Muna evropski poslanici su glasali 610 “za”, prema 38 “protiv” i 31 uzdržanim, za to da 28 zemalja članica EU simultano ratifikuju sporazum o ograničenju globalnog zagrijevanja. Sporazum potpisan prošlog decembra u Parizu može da stupi na snagu tek kad ga ratifikuje 55 zemalja koje prestavljaju 55 odsto ukupnih globalnih emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Do sada su ga ratifikovale 62 zemlje ali one predstavljaju samo 52 odsto emisija na globalnom nivou. Kada zemlje EU usvoje sporazum danas prihvaćenom ubrzanom procedurom biće pređena potrebna granica od 55 odsto da on stupi na snagu. Dovoljno je da ga ratifikuje sedam zemalja EU - Njemačka, Austrija, Francuska, Mađarska, Slovačka, Malta, Portugal.

EU planira u petak da preda Ujedinjenim nacijama pravni dokument kojim se sporazum formalno prihvata, do kada treba zemlje članice Unije da ratifikuju dokument na nacionalnom nivou.

Kada EU podnese da je ratifikovan dokument on može da stupi na snagu mjesec dana kasnije. Zemlje se obavezuju da će nastojati da zadrže zagrijevanje ispod dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijsku eru.

EU se ponosila time da je lider u borbi protiv globalnog zagrijevanja ali je kritikovana kada su je SAD i Kina, veliki zagađivači, preduhitrile i ratifikovale sporazum. EU koja predstavlja 12 odsto globalnih emisija štetnih gasova je prvobitno planirala da sačeka da zemlje članice ratifikuju sporazum pojedinačno, ali obzirom na sporu proceduru odlučila je da djeluje u njihovo ime.

Naučnici su ranije upozorili da sporazum nije dovoljan i da ako se ne učini nešto više, svijetu prijeti globalno zagrijevanje.

Izvor: N1

Portal Analitika