Abiznis

Šehović: Imamo konkretna rješenja za ravnomjeran regionalni razvoj

Ravnomjeran regionalni razvoj je, za Socijaldemokrate (SD), jedna od ključnih pretpostavki ekonomskog prosperiteta Crne Gore, odnosno uslov održivosti njenog razvoja. U tom smislu ćemo, kao važan dio buduće vlasti, usvajanjem posebnog zakona stvoriti pretpostavke za odlučnije i konkretnije podsticanje domaćih i stranih investicija, i usmjeravanje kapitala iz djelatnosti u gradskim centrima ka proizvodnim i drugim aktivnostima u unutrašnjost zemlje, posebno u manje razvijenom sjevernom dijelu. Zakon o podsticanju investicija u manje razvijena područja je jedan od osnovnih prioriteta u ovoj oblasti - smatra funkcioner SD-a Damir Šehović.
Šehović: Imamo konkretna rješenja za ravnomjeran regionalni razvoj
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovim riječčima, SD za razliku od drugih, nudi rješenja, a ne prazna obećanja.

- Iza nas stoje konkretni rezultati, iza većine drugih prazne riječi. Završićemo sve kapitalne projekte koje smo započeli, a koji su osnovna pretpostavka razvoja sjevera - i projekat autoputa, koji se odvija planiranom dinamikom, i putni pravac Gusinje – Podgorica (preko Albanije), i drugi blok Termoelektrane u Pljevljima i slično. Formiraćemo regionalne otkupne centre preko kojih ćemo riješiti problem otkupa poljoprivrednih proizvoda. Oslobodićemo od poreza poljoprivredno zemljište, kao i nepokretnosti koje su u funkciji bavljenja poljoprivrednom djelatnošću. Širićemo stočarsku proizvodnju po sistemu klastera. Stimulisaćemo seoski turizam – ističe Šehović.

On navodi da će SD kreirati dodatne poreske olakšice i podsticaje za biznis na sjeveru Crne Gore, posebno kroz razvoj biznis zona, sa posebnim fokusom na programe stimulacije i kvalifikacije za nezaposlene i visokoškolce, za zapošljavanje i otpočinjanje biznisa u mjestu rođenja.  Zalagaće se, dodaje, za rješenja koja idu u pravcu ukrupnjavanja poljoprivrednog posjeda (po modelu zakupa kao i garancija posla za one koji su dali zemljšite u zakup), kako bi se mogao jedan nesumnjivo značajni potencijal staviti u funkciju.

- Crna Gora mora razvijati brend ‘’crnogorsko selo“. Da bi pojedinac donio odluku da ostane ili započne život na selu, država mora da mu obezbijedi adekvatan okvir koji će ga motivisati, a to znači dostupnost infrastrukture, vode, struje, obrazovanih i zdravstvenih usluga.  Tokom godine je neophodno organizovati eduko centre u većim ili grupi manjih sela u djelatnostima koje su interesantne za razvoj konkretno tog sela, osnivanje porodičnog biznisa i uvođenje tih djelatnosti u legalne tokove. Za nas je primjena navedenih rješenja najefikasniji način za rješavanje problema iseljavanja, odnosno negativnih demografskih trendova, posebno izraženih u manje razvijenom sjevernom regionu naše države – poručuje Šehović.

Portal Analitika