Region

Migranti prave haos u Beogradu

Grupa od oko 150 do 200 migranta krenula je oko 9 sati u organizovan protest zbog, kako su rekli, stanja na granici.
Migranti prave haos u Beogradu
Portal AnalitikaIzvor

Kako Blic nezvanično saznaje, migranti traže da se otvori granica prema Mađarskoj. Oni su od Autobuske stanice krenuli preko Novog Beograda ka sjeveru Srbije, a trenutno se nalaze na Batajničkom putu gdje ih prati policija. Reporter "Blica" sa lica mjesta javlja da je u Zemunu nastala velika gužva u saobraćaju, a da se migranti kreću u pratnji nekoliko marica i policijskih automobila.

Povodom protesta oglasilo se i prihvatilište u Beogradu Info centar, tvrdeći da su protest organizovale anarhističke grupe, koji zbog ličnog interesa ne žele da izbjeglice budu smještene u centrima za azili i da je zbog toga nastao opšti metež, učinivši migrnate još ranjivijom grupom.

- Plašimo se da su izbjeglice izmanipulisane i da će opet dovesti svoje zdravlje u pitanje kao i kada je, pretpostavljamo ista grupa anarhista, organizovala i štrajk glađu. Molimo nadležne da reaguju protiv grupa koje građane Beograda i izbjeglice dovode u opasnost i da javno podrže rad nevladinih organizacija čija je djelatnost u skladu sa zakonima i koje rade za dobrobit kako izbjeglica tako i građana - saopštio je za "Blic" Vladimir Sjekloća, menadžer azila Info centar.

Međutim, migranti kažu da su ovaj protest najavili juče policiji, kao i da su sa njima, navodno bile tri djevojke iz Ujedinjenih nacija koje su im govorile kuda da idu.

Kako "Blic" saznaje, protestu je prethodila i svađa u parku kod Autobuske stanice, kada je jedna grupa migranata prvo verbalno, a potom i fizički napala druge migrante koji nijesu htjeli da protestuju, ali i radnike Info parka.

Kako javlja reporter "Blica" sa lica mesta, jedna grupa je šetala ulicama koje idu oko Autobuske stanice, dok je druga, manja grupa migranata bila u parku na organizovanom doručku. Migranti, koji su protestovali su došli u park, napravili stampedo i počeli da tjeraju i tuku druge migrante.

U incidentu je povrijeđena jedna radnica Info parka. Ona je u tom metežu zadobila povredu ramena.

 

IZVOR BLIC

 

 

Portal Analitika