Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Kultura

DAJKOVIĆ: Arhitektonski „Iskorak“ koji je odavno trebalo da se desi

Ako bi se pokušao napraviti rezime sagledavanja crnogorske arhitekture u prethodnoj deceniji, može se ukazati na činjenicu da se veoma mali broj domaćih arhitekata nalazi na liniji borbe za kvalitet arhitekture i da se bavljenje ovom profesijom često svodi na goli izvor egzistencije, kazao je Rifat Alihodžić, autor izlobe „Iskorak“ koja je sinoć otvorena u podgoričkim Muzejima i galerijama.
DAJKOVIĆ: Arhitektonski „Iskorak“ koji je odavno trebalo da se desi
Portal AnalitikaIzvor

Postavka predstavlja, kako podnaslov implicira, „recentnu crnogorsku arhitekturu“ od 2006. godine do danas, a koja je pažnju svjetske javnosti zavrijedila kroz nagrade Mies van der Rohe i Cemex, i učešće na Bijenalima arhitekture u Veneciji.

- Zadovoljstvo mi je da vam se obratim večerašnjim povodom – otvaranjem izložbe savrmene crnogorske arhitekture - Iskorakom koji je odavno trebalo da se desi. Crnogorska arhitektura u zadnjoj deceniji doživjela je snažan zamajac, to je nešto što je sasvim jasno svim posmatračima ovih savremenih procesa, posebno nama koji smo iz svijeta arhitekture. Ipak, kako bismo pravilno obradili te procese, prepoznali njihove faze i markirali ključne objekte, bilo je potrebno upriličiti ovakav događaj koji nam omogućava pregled, po ocjeni autora ove izložbe, najzanimljivijih djela, koja svojim inovativnim rješenjima i upotrebnom vrijednošću kreiraju jedinstven kulturni proizvod – recentnu crnogorsku arhitekturu – istakao je direktor Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture Aleksandar Dajković.

On je dodao kako se danas „često prenebregava činjenica da je arhitektura takođe vid umjetnosti, jer se zbog ubrzane urbanizacije i sličnih procesa uglavnom povezuje sa standardizovanim projektovanjem“.

- Selekcija projekata koji su večeras predstavljeni stoga nas upućuje baš na kreativni, umjetnički potencijal arhitekture, zbog čega je ova izložba višestruko važna za adekvatnu valorizaciju arhitekture, kao jednog od osnovnih domena kulture. Prilika je i da čestitam Međunarodni dan arhitekture, te da podsjetim da ovaj datum simbolički obilježavamo izložbom na koju smo dugo čekali – dodao je on.

Alihodžić, u saradnji sa Biljanom Janjušević i Emirom Toković, odlučio se za 19 nagrađenih radova, te pet koncepcija kojima se Crna Gora predstavila na najvećoj međunarodnoj smotri arhitekture. Riječ je kako o novim rješenjima, rekonstrukcijama, te prenamijenama starih i zapuštenih objekata.

- Građevine i gradovi nose značenja koja se utiskuju u oko i um, pokazujući, pored dobrog, i ono što se često ne želi reći. Zato arhitektura predstavlja „čvrsto agregatno stanje“ svakog društva pa i našeg, igrajući ulogu jednog od najobjektivnijih svjedoka svakog vremena i ljudskog postojanja u njemu... Kvalitetna arhitektura jedino može nastati u poštenoj simbiozi profesije i pozitivne društvene klime koja joj daje šansu da se iskaže u svom najboljem svijetlu. Zato ovakve izložbe predstavljaju spremnost i hrabrost društva i struke da se odvaže i stanu pred ogledalo i sud javnosti. To ukazuje na zrelost i spremnost za samokritiku iz koje se očekuje nova energija i stvaralački impuls – naglasio je autor postavke.

U potrazi za konceptom izložbe, prema njegovim riječima, nametnula su se arhitektonska rješenja koja su predstavljala Crnu Goru u posljednjih deset godina. Navodeći neka od imena koja potpisuju nagrađena i izložena djela, Alihodžić dodaje da brojnost stranih arhitekata govori o „otvorenosti crnogorske arhitektonske scene, što svakako predstavlja pozitivan element, ali i upitan nivo kvaliteta domaće arhitektonske scene“.

- Zato je potrebno da naše društvo stvara uslove za dominaciju vrjednosnih sistema u arhitekturi kao uslov bavljenja ovom uzvišenom profesijom – zaključio je on, te izrazio želju da će Crna Gora, kao i svaka razvijena zemlja, uskoro dobiti Muzej arhitekture.

K.J.

Portal Analitika