Svijet

Petina djece država u razvoju živi u ekstremnom siromaštvu

Skoro petina djece u državama u razvoju širom svijeta živi u ekstremnom siromaštvu, odnosno ukupno 385 miliona njih, pokazuje najnoviji izvještaj Grupacije Svetske banke i Unicefa.
Petina djece država u razvoju živi u ekstremnom siromaštvu
Portal AnalitikaIzvor

U 2013. godini je 19,5 odsto djece živjelo u domaćinstvima u državama u razvoju sa prihodima od 1,90 USD dnevno ili manje, u poređenju sa samo 9,2 odsto odraslih, navodi se u izvještaju pod nazivom "Okončanje ekstremnog siromaštva: fokus na djeci" (Ending Extreme Poverty: A Focus on Children), koji je objavljen u ponedjeljak.

Najveći broj djece živi u esktremnom siromaštvu u podsaharskoj Africi, odnosno više od 50 odsto njih, dok 36 odsto njih živi u južnoj Aziji, a 30 odsto u Indiji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Grupacija Svetske banke i Unicef su pozvali vlade da se usredsrede na decu u svojim nacionalnim planovima o smanjenju siromaštva, kao i da ojačaju programe koji pomažu djeci i daju prednost ulaganjima u programe, od kojih korist imaju najsiromašnija djeca.

"Ne samo da je vjerovatnije da djeca žive u ekstremnom siromaštvu, efekti siromaštva najviše štete djeci", naveo je u saopštenju izvršni direktor Unicefa Entoni Lejk ističući da su djeca u najtežem položaju jer ono što im je uskraćeno utiče na razvoj njihovih tijela i umova.

Svetska procjena o djeci, koja žive u ekstremnom siromaštvu, zasnovana je na podacima iz 89 zemalja, koje predstavljaju 83 odsto svjetske populacije dražava u razvoju.
 

MINA

Portal Analitika