Crna hronika

Što je i za koga je radio bivši vojni kontraobavještajac?

Srpski državljanin Radovan Aleksić, koji je uhapšen u nedjelju, na Graničnom prelazu Dobrakovo, saslušan je juče u Višem državnom tužilaštvu zbog sumnje da je 11. jula pokušao da ubije bivšeg policijskog inspektora Predraga Šukovića u centru Podgorice.
Što je i za koga je radio bivši vojni kontraobavještajac?
Portal AnalitikaIzvor

Bivšem šefu vojne kontraobavještajne službe lisice su stavljene po lokalnoj potjernici i nakon saslušanja određeno mu je zadržavanje do 72 sata, a potom će biti priveden sudiji za istrage koji će se izjasniti o pritvoru.

Više državno tužilaštvo oglasilo se saopštenjem u kojem navode da su u saradnji sa Upravom policije, u izviđajnom postupku, pribavili podatke koji ukazuju na sumnju da je Aleksić pokušao da ubije Šukovića.

Aleksić je juče u 15 sati priveden tužiteljki Vesni Jovićević, na čija pitanja je odgovarao dva sata. On je negirao krivično djelo, odnosno bilo kakvu umiješanost u slučaj, tvrdeći da 11. jula nije bio u Crnoj Gori i ponudio Tužilaštvu da to provjeri.

Detalji hapšenja, međutim, ukazuju da to nije bila nasumična akcija, već da je crnogorska policija Radovana Aleksića odavno identifikovala, najvjerovatnije upoređivanjem video zapisa i na osnovu operativnih podataka, i da je tu informaciju uspjela da zadrži u tajnosti. Tek kada je bivši vojni obavještajac pokušao da napusti crnogorsku teritoriju, u rent-a-kar vozilu, odmah je lišen slobode na Graničnom prelazu Dobrakovo.

Hapšenje Aleksića, pod teškim optužbama za oružani napad na policijskog inspektora Predraga Šukovića, liči na svojevrsni preokret u istrazi. Ali, to ne znači da je misterija riješena. Naprotiv: tek sada se otvaraju mnogi rukavci priče, koji moraju biti razjašnjeni kroz dokazni postupak. Pitanja se nakon jučerašnje akcije ,,razotkrivanja“ množe. Koji je motiv penzionisanog potpukovnika Vojske Jugoslavije i šefa njene kontraobavještajne službe da napadne Šukovića? Da li postoji tajna konekcija policijskog inspektora sa prvim operativcem obavještajne službe u Podgorici?

Iako je Aleksic pred tužiteljkom Jovićević kategorično negirao krivicu, tvrdeći da se nalazio u Beogradu, moraće mnogo toga da objasni. Za početak: kako se to obreo u Srbiji na dan napada na Šukovića, kada je uparivanjem podataka sa graničnih prelaza ustanovljeno da osoba pod imenom Radovan Aleksić – nije legalno napuštala crnogorsku teritoriju? Sve do nedjelje, kada je uhapšen na prelazu Dobrakovo.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika