Region

Teodosije: Nerazumljivo da vjerski objekat koriste kao toalet

Episkop Teodosije rekao je prilikom obilaska djelimično očišćenog srpskog pravoslavnog groblja u Prištini, gdje je grobljanska kapela pretvorena u nužnik, da je mučno i teško razumljivo da se u glavnom gradu Kosova u 21. vijeku hrišćanski objekti koriste kao javni toaleti.
Teodosije: Nerazumljivo da vjerski objekat koriste kao toalet
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovim riječima, to je zastrašujući odraz nekulture i odsustva elementarnih civilizacijskih normi.

Vladika je rekao da je gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti nedavnio izjavio da opština nije zadužena da provjerava da li se vjerski objekti skrnave i oštećuju, pa zato ništa nije preduzeto prilikom skrnavljenja i podmetanja požara u hramu Hrista spasa u Prištini.

"Ahmeti je, međutim, izjavio da opština ima odgovornost da spriječi bilo kakve radove u tim objektima, uključujući čišćenje i krečenje", dodao je Teodosije.

On je ocijenio da takve zloupotrebe vjerskih sloboda predstavljaju sramotu za kosovsko društvo i dodao da "Crkvu niko ne može da spriječi da čuva dostojanstvo svojih objekata od onih koji ih uporno skrnave".

S obzirom da je gradsko pravoslavno groblje u Prištini polovično očišćeno, u Eparhiji su rekli da će morati da organizuju čišćenje i oskrnavljene grobljanske kapele i groblja, kako bi sve bilo čisto i uredno za Mitrovdanske zadušnice kada će doći raseljeni prištinski Srbi da obiđu grobove svojih upokojenih rođaka.

U Eparhiji su rekli da je prištinski paroh Aleksandar Mitrović prilikom oblilaska pravoslavnog groblja u Prištini naišao na tužnu i mučnu sliku.

"Nedavno obnovljena i očišćena grobljanska kapela pretvorena je u javni toalet i smetlište, a više grobova zaraslo je u korov. Ovakvo stanje postoji i pored toga što se o groblju navodno brine plaćena firma i što groblje obezbjeđuje plaćeni čuvar", rekli su u Eparhiji.

TV N1

Portal Analitika