Turizam

Zvanično otvoren "Hilton Podgorica" - BURIĆ: Prekretnica u turističkom razvoju PG

Večeras je u prisustvu brojnih zvanica iz javnog života, svečano otvoren hotel "Hilton Podgorica". Vlasnik Normal Company, Žarko Burić, kazao je da je u realizaciju ovog projekta uloženo 47 miliona eura i da realizacija nije bila nimalo laka.
Zvanično otvoren "Hilton Podgorica" - BURIĆ: Prekretnica u turističkom razvoju PG
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- Rast i razvoj poslovno-kongresnog turizma u Glavnom gradu nametnuli su potrebu za povećanjem kapaciteta i oplemenjivanjem sadržaja, što smo i mi uradili opsežnom rekonstrukcijom i dogradnjom hotela i njegovim uvođenjem u svjetski poznati lanac hotela "Hilton". Siguran sam da ćete se i vi, kao i hiljade drugih gostiju, uvjeriti da hotel "Hilton" svojom ponudom predstavlja prekretnicu u turističkom razvoju Podgorice" - kazao je Burić.

Izvršni direktor hotela, Haluk Bilgili, kazao je da je "Hilton Podgorica" ponosan na nasljeđe hotela "Crna Gora" iz 1953. godine i da je to nasljeđe utkano u dizajn hotela.

- U ponudi imamo delikatese u kojima su uživale tri generacije, želeći dobrodošlicu lokalnoj zajednici - kazao je Bilgili.

On je dodao da hotel raspolaže sa 180 soba, 23 apartmana, uključujući i predsjednički. Tu su još i Sky bar, "fontana terasa" i veliki Spa centar.

Raduje nas što Hilton Podgorica otvaramo u godini obilježavanja desetogodišnjice obnove nezavisnosti, koja će po dosadašnjim ostvarenjima i prognozama biti rekordna godina crnogorskog turizma, kazao je zvanicama na večerašnjoj svečanosti premijer Milo Đukanović.

- Istovremeno, i godina prekretnica u dostizanju jasne vizije Crne Gore kao prestižne evropske turističke destinacije. Ubjedljivo svjedočanstvo realnosti ovog optimizma je sada već veoma dinamičan proces realizacije vrijednih investicija koje ubrzano mijenjaju sliku crnogorskog turizma. Veoma je značajno i ohrabrujuće da novi, brendirani, hotelski kapaciteti danas nijesu privilegija samo crnogorskog primorja, te da, osim Podgorice, moderne turističke strukture doprinose i razvoju gradova na sjeveru naše države - kazao je Đukanović i dodao:

- To predstavlja važan impuls ekonomskom rastu i društvenom razvoju Crne Gore, a turističku djelatnost uzdiže do nivoa presudno značajne u formiranju društvenog bogatstva zemlje. Prema podacima Svjetskog savjeta za turizam i putovanja, danas turizam u Crnoj Gori čini 20% BDP, a projekcija je da će za samo deset godina činiti iznad 30% naše ekonomije i zaposlenosti. Crnogorski izvoz usluga u 2015. godini iznosio je 1,2 milijarde eura, ili 180,4% više nego u 2006. Očigledno već smo u vremenu efektuiranja višegodišnjih napora Vlade da unaprijedi i učini atraktivnim poslovni ambijent Crne Gore. Između ostalog, ukinuta je obaveza plaćanja naknada za komunalno opremanje lokacija na kojima se grade hoteli sa četiri i pet zvjezdica; smanjen je do 30% godišnji porez na nepokretnosti za hotele sa četiri zvjezdice, odnosno do 70% za hotele sa pet zvjezdica; eliminisana je obaveza plaćanja uvoznog PDV za isporuku proizvoda i usluga za gradnju hotela visoke kategorije.

hilton

Đukanović je naveo da je pored stvaranja preduslova za profitabilno investiranje u hotele najviše kategorije, novim normativnim rješenjima obezbijeđen ambijent koji podržava investicije u mixed-use rizorte visoke kategorije, kao i pretpostavke za revitalizaciju hotela koji trenutno nijesu u funkciji, uključujući mogućnost formiranja turističkih razvojnih zona.

- Uvođenjem nižih stopa PDV na usluge hrane i pića za hotele sa najmanje četiri zvjezdice u sjevernom regionu, odnosno sa najmanje pet zvjezdica u središnjem i primorskom, očekujemo dalje unapređenje konkuretnosti turističke privrede. Rezultat ovih stimulativnih mjera je otvaranje 20 novih hotela sa četiri i pet zvjezdica u 2016. godini, sa ukupno oko 2.000 smještajnih jedinica.  Među njima je i hotel Hilton, još jedan u nizu reprezenata renomiranih svjetskih hotelskih operatera, koji su već ovdje, ili su ugovorili poslovanje u Crnoj Gori. U maloj ekonomiji kakva je crnogorska, i destinaciji koja se tek profiliše kao visokokvalitetna, brendovi kao što su Hilton, Aman, Regent, Šeraton, One&Only, Ritz Carlton, Westin, Chedi, predstavljaju veliko ohrabrenje i dodatni podstrek našim nastojanjima da zemlju pozicioniramo u sam vrh evropskog i svjetskog turizma. To je, vjerujem, sasvim realna ambicija Vlade Crne Gore. Najvažniji zadatak sljedeće faze puta njenog ostvarenja biće unapređenje saobraćajne dostupnosti Crne Gore, prije svega kroz razvoj aerodroma i širenje mreže ugovora sa renomiranim avio prevoznicima - naglasio je Đukanović.

On je napomenuo da su danas Glavni grad i Crna Gora dobili jedan od najboljih hotela visoke kategorije, sa brojnim pratećim sadržajima, čime se Podgorica i dodatno kvalifikuje za organizaciju raznovrsnih događaja na najvišem nivou.

- Realno je da će Hilton Podgorica doprinijeti i produženju turističke sezone, što je jedan od osnovnih ciljeva definisanih našim planom daljih reformi u turizmu. Svakako i novom rastu zaposlenosti. Hotel Hilton Podgorica, izgrađen na mjestu prvog hotela u nekadašnjem Titogradu, simbol je modernog razvoja Crne Gore i Glavnog grada. Vjerujem da će on postati zaštiti znak ovog vremena, kao što je hotel ''Crna Gora'' bio za prethodne generacije. Siguran sam da će izgradnja i otvaranje ovako značajnog hotelskog kapaciteta u Podgorici biti dodatna legitimacija urbanog razvoja našeg Glavnog grada, i potvrda sposobnosti da svoju zemlju razvijamo u skladu sa standardima savremene evropske arhitekture.

Čestitam investitoru - kompaniji ''Normal Company'' na hrabrosti i pregnuću, i kompaniji ''Hilton'' na spremnosti da taj napor svojim kvalitetom učini vrijednijim - zaključio je Đukanović.

Portal Analitika