NATO

Đukanović-Matern: CG može računati na podršku Njemačke

Predsjednik Vlade Milo Đukanović primio je danas novoimenovanog ambasadora SR Njemačke u Crnoj Gori Hansa Gintera Materna.
Đukanović-Matern: CG može računati na podršku Njemačke
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Premijer Đukanović je u ime Vlade Crne Gore i u svoje ime poželio ambasadoru Maternu uspješnu misiju i izrazio spremnost za nastavak inače odlične saradnje između dvije zemlje. Čestitao je ambasadoru Dan njemačkog jedinstva, i uputio najbolje želje za dalji napredak i blagostanje SR Njemačke i njenih građana.

Posebno je zahvalio njemačkoj Vladi na razvojnoj pomoći, i na kontinuiranoj podršci članstvu Crne Gore u NATO i EU, kao i na vodećoj ulozi Njemačke koju, posebno kroz Berlinski proces, ima na evropskom putu balkanskih zemalja. To je od izuzetnog značaja za naš region, ali i za EU, istakao je Đukanović.

Ambasador Matern je izrazio zadovoljstvo zbog preuzimanja dužnosti ambasadora u Crnoj Gori, i predstojeće saradnje sa našim institucijama u svim oblastima od zajedničkog interesa. On je prenio zainteresovanost Vlade SR Njemačke da Crna Gora uskoro postane članica NATO i EU. Na tom putu, ocijenio je ambasador, Crna Gora može računati na podršku i pomoć saveznika.

Obostrano je istaknut značaj saradnje na bilateralnom planu, prvenstveno na osposobljavanju crnogorskih institucija za jačanje vladavine prava. Ambasador Matern je zahvalio Vladi na saglasnosti da se posmrtni ostaci njemačkih vojnika iz Drugog svjetskog rata sahrane na zajedničkom groblju u Podgorici.

U vezi s tim bilo je riječi o značaju pomirenja na Zapadnom Balkanu, za što primjer može biti njemačko-francuski model.

Razmijenjena su i mišljenja o aktuelnoj situaciji u Crnoj Gori u susret predstojećim parlamentarnim izborima 16. oktobra.

Portal Analitika