Protokol

Đukanović primio šefa Delegacije EU u CG

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio je danas novoimenovanog šefa Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aiva Orava.
Đukanović primio šefa Delegacije EU u CG
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Đukanović je poželio ambasadoru Oravu uspješnu misiju i izrazio spremnost za jačanje partnerske saradnje s Delegacijom EU u preostalom toku pristupnih pregovora za članstvo Crne Gore u EU.

On je upoznao ambasadora Orava o tekućim i planiranim aktivnostima na tom planu, s fokusom na sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava, i na dinamiziranje ekonomskog razvoja. U tom kontekstu posebno je naglasio značaj Berlinskog procesa za evropsku perspektivu regiona. Izrazio je očekivanje da će, imajući u vidu internu spremnost, Crna Gora tokom slovačkog predsjedavanja otvoriti još nekoliko poglavlja, i početi s privremenim zatvaranjem. Pri tom je naglasio da za nas nijesu važni rokovi, već kvalitet reformi, mada je veoma važno održati i tempo procesa.

Ambasador Orav je izrazio zadovoljstvo stupanjem na dužnost šefa Delegacije EU u Crnoj Gori, i istakao da Brisel ima pozitivne signale prema svim zemljama Zapadnog Balkana. U tom smislu, posebno je ohrabrio Vladu da nastavi sa realizacijom obaveza u pregovaračkom procesu, što je najbolja garancija za evropsku perspektivu Crne Gore, iz koje EU očekuje dobre vijesti, koje su važne i za evropsko javno mnjenje.

Razmijenjena su i mišljenja o situaciji u Crnoj Gori uoči redovnih parlamentarnih izbora u oktobru. Obostrano je naglašen značaj stvaranja preduslova za slobodno izražavanje volje građana na izborima, kao i činjenica da je dogovor u tom pravcu postignut bez posredništva međunarodne zajednice.

Premijer Đukanović je izrazio uvjerenje da će Crna Gora i nakon 16. oktobra biti generator dobrih vijesti, i da će odlučno nastaviti svoj evropski i evroatlantski put, kaže se na kraju saopštenja Službe za odnose s javnošću Vlade CG.

Portal Analitika