Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • VGH u hotelu Hilton: Povjeravanje privatnom operateru će unaprijediti nivo pružanja medicinskih usluga

VGH u hotelu Hilton: Povjeravanje privatnom operateru će unaprijediti nivo pružanja medicinskih usluga

Vitals Global Healthcare (VGH) je integrisana zdravstvena organizacija osnovana sa ciljem da transformiše zdravstvene sisteme širom svijeta. VGH radi isključivo sa Vladama, da bi odgovorila zdravstvenim potrebama određene zemlje i zdravlja stanovništva uopšte.
VGH u hotelu Hilton: Povjeravanje privatnom operateru će unaprijediti nivo pružanja medicinskih usluga
Portal AnalitikaIzvor

VGH se fokusira na cjelokupan zdravstveni sistem, uključujući primarnu, sekundarnu i tercijarnu zdravstvenu zaštitu, rehabilitaciju i programe socijalne zaštite širom zemlje, i investira kapital neophodan za unapređenje zdravstvenih ustanova, kreira zdravstene programe i upravlja ustanovama na osnovu dugoročnog partnerstva sa Vladama.

VGH je uspostavila međunarodnu operativnu saradnju sa najrenomiranijim partnerima u zdravstvu, uključujući kliničke operacije, istraživanja i razvoj sa Partners HealthCare International, globalnom akademskom filijalom Partners HealthCare System-a, jednim od vodećih neprofitnih zdravstvenih sistema u Sjedinjenim Američkim Državama. Partners HealthCare posjeduje sedam bolnica u Sjedinjenim Državama, uključujući i dvije od pet najboljih bolnica u Sjedinjenim Državama, Opštu bolnicu u Masačusetsu i Brigam i Žensku bolnicu, dvije najstarije i najveće univerzitetske bolnice Harvardske Medicinske Škole. VGH sarađuje sa akademskim operativnim partnerima, kao što su Barts Londonska škola medicine i stomatologije Univerziteta „Kraljica Meri“ iz Londona, jedan od najstarijih i najcjenjenijih medicinskih univerziteta u Ujedinjenom Kraljevstvu i svijetu, i specijalizovani partner Centar za ortotiku i prostetiku Volter Rid.

VGH prepoznaje da najviši nivo zdravstvenih usluga, koji građani očekuju, ne može biti dostignut i održavan narednih godina ukoliko se postojeće metodologije, prakse i filozofije, kao i pomoćni programi razvoja kapitala ne preduzmu u kratkom do srednjem roku. VGH je ubijeđen da bi najpovoljnije rješenje za ponudu takvih usluga odličnog standarda bilo da se odobri koncesija privatnom privrednom operatoru koji će, kao dio koncesije, biti u obavezi da pruža zdravstvene usluge, u zamjenu za naknadu koja će biti unaprijed dogovorena i usklađena sa prethodno ustanovljenim mehanizmom i obaveznim investicionim planom, koji sačinjava ovaj dio procesa za dobijanje koncesije u skladu sa važećim propisima Crne Gore. S obzirom da su procijenjene brojne mogućnosti, i da postoje podaci u vezi sa trenutnum troškovima za javno zdravstvo u Crnoj Gori, VGH je mišljenja da bi se implementacijom predloženog modela obezbijedile povoljnije zdravstvene i prateće usluge koje Crna Gora trenutno nudi građanima, bez kompromisa o nivou usluga.

VGH vjeruje da će povjeravanje privatnom operatoru medicinskih usluga dovesti do racionalizacije i unapređenja menadžmenta i nivoa pružanja usluga, kao i donošenja programa razvoja, koji će značajno unaprijediti pružanje zdravstvenih usluga u zemlji, i između ostalog, obezbijediti potrebne kapitalne izdatke od strane investitora za osiguranje Vladinih ciljeva u bliskoj budućnosti.

vgh-2

Inicijative VGH-a usmjerene su na transformisanje zdravstva u partnerstvu sa Vladom Crne Gore i na rad na privatno-javnom partnerstvu, a ne na privatizaciju samog zdravstvenog sistema. Građani Crne Gore će i dalje primati neprekidnu besplatnu i poboljšanu kvalitetnu bolničku njegu, bez dodatnih troškova, dok će obaveza realizacije investicionog plana od strane investitora biti bez uticaja na javni dug.

VGH predlaže primjenu transformacionog koncepta koji se sastoji iz tri faze:

Faza 1

*Nova medicinska oprema za centre primarne zdravstvene zaštite i opšte bolnice

*IT povezanost širom zemlje – primjena integrisanog informacionog sistema zdravstvene zaštite sa pacijentom u središtu za cijelu Crnu Goru

*Medicinski helikopteri – uspostavljanje jedinice medicinskih helikoptera u cilju pružanja bržeg i pristupačnijeg transporta

*Obuka i razvoj – razvijanje i primjena programa obuke za zdravstvene profesionalce u javnim zdravstvenim ustanovama

*Novi centar primarne zdravstvene zaštite u Budvi

Faza 2

*Novi centri primarne zdravstvene zaštite u Podgorici, Kotoru i Tivtu

*Nova regionalna bolnica u Kotoru

*Nova opšta bolnica u Herceg Novom

*Novi klinički centar, koji će pokrivati tercijarnu zdravstvenu zaštitu, u Podgorici

Faza 3

*Novi centri primarne zdravstvene zaštite na sjeveru zemlje

*Nova opšta bolnica sa specijalizovanim odjeljenjem ortopedije u sjevernom regionu

*Specijalna hitna služba za klijente skijališnih odmarališta

VGH je prepoznala mogućnost za zajedničku saradnju sa Vladom Crne Gore i podnijeće inicijativu Ministarstvu zdravlja kao relevantnom nadležnom organu da započne proces dodjele koncesija, prema članu 41 Zakona o koncesijama (Službeni list Crne Gore 08/09 od 04.02.2009. godine).

Vitals Global Health vjeruje da će po okončanju postupka javnog nadmetanja za dodjelu koncesije u skladu sa Zakonom o koncesijama zajednička saradnja sa Vladom Crne Gore donijeti poboljšane standarde zdravstvene zaštite i njihovog pružanja, i da će transformacija zdravstva nesumnjivo doprinijeti naporima Crne Gore da postane punopravna članica Evropske Unije.

Portal Analitika