Abiznis

Bemax na autoputu gradi četiri tunela, sedam mostova i dvije petlje

Osim izgradnje najzahtjevnijih objekata na trasi auto-puta, Bemax će graditi pet kilometara otvorene trase i asfaltirati svih 42 kilometra dionice Smokovac – Uvač – Mateševo, gdje će prvi put u Crnoj Gori biti upotrijebljeni polimer asfalti.
Bemax na autoputu gradi četiri tunela, sedam mostova i dvije petlje
Portal AnalitikaIzvor

''Na najvećem građevinskom projektu koji se realizuje u Crnoj Gori, dionice autoputa Smokovac – Uvač – Mateševo, Bemax je ugovorio izgradnju četiri tunela, ukupne dužine 5,5 kilometara'' kazao je izvršni direktor ove najveće domaće građevinske kompanije Veselin M. Kovačević.

Radi se, kako je objasnio, o tunelima Suka, Vežešnik, Mrke i polovini tunela Vjeternik. ''Svi ovi tuneli se rade sa po dvije cijevi, tako da je stvarna dužina proboja 11 kilometara'' objasnio je Kovačević.

vk

Tunel Vjeternik, koji je i najveći na ovoj dionici, dugačak je tri kilometra i zajednički ga grade kineska kompanija CRBC i Bemax, pri čemu Bemax gradi sjevernu stranu.

''Tunel Vežešnik je dugačak 2,5 kilometara, tako da sam po sebi predstavlja ozbiljan građevinski projekat, a to će biti najveća dužina tunela koju će crnogorska operativa da uradi samostalno'' objasnio je Kovačević.

bemax-autopout

U ovom trenutku se, kako je kazao, izvode radovi na tunelu Vjeternik, gdje je odrađen predusjek i gdje se ušlo po 30 metara u obje tunelske cijevi. 

Zbog složenosti geološke građe terena, u prvih 300 metara dnevno se vrši proboj jedan i po do dva metra u obje tunelske cijevi istovremeno, a poslije toga je planirano da se dnevno probija tri i po do četiri metra za svaku tunelsku cijev.

bemax-autoput-2

''Za tunel Mrke je urađen predusjek i izvršena kompletna priprema za proboj, koji se očekuje ovih dana, sa dobijanjem građevinske dozvole.  Sredinom novembra se očekuje dobijanje građevinske dozvole i za tunel Vežešnik, dužine 2,5 kilometara i tada će se izvršiti proboj tunela sa obje strane. Radiće se sa dvije ekipe''objasnio je Kovačević.

On je istakao da Bemax raspolaže sa četiri kompletna tima za proboj na četiri mjesta istovremeno, kako u ljudstvu, tako i u mehanizaciji. ''Raspolažemo sa četiri bomera, odnosno specijalizovane mašine za proboj tunela, četiri tunelska bagera, četiri utovarne lopate i ostalom potrebnom mehanizacijom za proboj tunela. Na tom će poslu biti istovremeno angažovano 300 specijalizovanih radnika i tehničkog osoblja'' objasnio je Kovačević i najavio da je, po završetku proboja tunela Mrke, planiran proboj tunela Suka, dugog 675 metara.

''Dinamikom posla je planirano da jedan tim probije kilometer i po tunela, odnosno tri kilometra tunelskih cijevi, jer, napominjem, svaki tunel ima dvije cijevi'' kazao je Kovačević.

bemax-autoput-3

''Osim tunela, kao najznačajnijih i najkomplikovanijih objekata na trasi auto-puta, Bemax je ugovorio sedam mostova ukupne dužine dva kilometra. Radi se o mostovima Gornje Mrke, Đurićev laz, Ratkov laz, Lutovo, Suvovara, Krkor i Moštica, kao i izgradnji dvije petlje – Pelev brijeg i Veruša'' objasnio je Kovačević i dodao da se na ovim petljama izvodi kilometer nadvožnjaka, koji su njihov sastavni dio.

''S obzirom na to da se radi o auto-putu, svaki most i svaki nadvožnjak ima po dva nezavisna dijela, što znači da gradimo duplu količinu mostova i nadvožnjaka'' objasnio je izvršni direktor Bemaxa i naglasio da je planirana dinamika da se mostovi završe 24 mjeseca od početka izgradnje. Na izgradnji mostova će, kako je dodao, biti angažovano još 300 radnika. To bi značilo, objasnio je, da će samo Bemax na auto-putu imati u svakom trenutku 600 radnika. 

bemax-autoput-4

Osim ovih poslova, Bemax na auto-putu izvodi i pet kilometara otvorene trase, gdje je planirano milion kubika iskopa u stijenskoj masi pete i šeste kategorije i oko 700.000 kubika  nasipa.

''Bemaxu je takođe povjereno asfaltiranje kompletne dionice auto-puta od 42 kilometra, gdje će se prvi put u Crnoj Gori primjenjivati polimer asfalti, što je inače osnovni standard pri izradi asfaltnih puteva'' rekao je Kovačević i naglasio da je planirano da se na ovoj dionici auto-puta Bar - Boljare ugradi preko 350.000 tona asfalta.

Za pola godine 23 platforme i 14 kilometara puta

U ovom trenutku Bemax izvodi radove na vjetroparku Možura za kinesku kompaniju Shangai Electric Power, gdje je planirano da se sagrade 23 vjetrenjače ukupne snage 46 megavati. Na ovom poslu Bemax izvodi 14 kilometara saobraćajnica i 23 platforme, pa je potrebno da se iskopa 550.000 kubika materijala pete i šeste kategorije i izradi nasipa od oko 170.000 kubika. Sve ovo je planirano da se uradi za šest mjeseci, odnosno do kraja januara 2017. godine.

bemax-vjetropark-mozura-2

''Da bi odgovorio ovom zadatku, Bemax je angažovao 50 teških građevinskih mašina, odnosno 20 rovokopa- ča preko 35 tona, 20 dampera nosivosti 30 do 40 tona, tri velika i dva manja buldožera i ostalu manju mehanizaciju potrebnu za izvršenje ovog posla'' objasnio je izvršni direktor Bemaxa Veselin M. Kovačević i dodao da se dnevno vrši iskop pet hiljada kubika materijala. Osim ovoga, Bemax će izvesti i 23 temelja za vjetrenjače, a u svaki će biti ugrađeno 520 kubika betona i 45 tona armature, što ukupno čini preko 12.000 kubika betona i 1050 tona armature. Planirano je da sve ovo bude završeno za tri mjeseca. Na ovom poslu je angažovano 80 neposrednih rukovalaca mašina i tehničkog osoblja, a biće zaposleno još 50 radnika za izradu temelja.

bemax-vjetropark-mozura

''Za ovaj posao su nas preporučili već izvedeni radovi na vjetroparku Krnovo, koje smo uradili 2015. godine. Tu smo napravili 26 temelja za vjetrenjače i 15 kilometara pristupnih i servisnih puteva, kao i 26 platformi'' objasnio je Kovačević

Od 2012. godine podigli 26 objekata

Bemax je prepoznat kao kompanija koja, osim velikih infrastrukturnih, radi i najveće rezidencijalne objekte, odnosno turističke komplekse u Crnoj Gori, među kojima se izdvajaju Luštica Bay, Porto Novi i Porto Montenegro.

bemax-lustica

Na Luštici je Bemax prve radove izveo 2012. godine i od tada je stalno prisutan na tom lokalitetu, gdje osim grubih radova na objektima izvodi i infrastrukturne radove. U 2013. godini je Bemax, kao glavni podizvođač belgijske kompanije Besix, izveo deset objekata, takozvanih C i D vila, ukupne površine deset hiljada kvadratnih metara.

bemax-lustica-2

U 2015. godini za istu kompaniju Bemax je izveo osam sličnih objekata, takozvane F vile, površine osam hiljada kvadrata i u ovom trenutku za istu kompaniju radi novih osam objekata, površine osam hiljada kvadratnih metara. Na ovom projektu je konstantno angažovano 150 radnika, mašinista i tehničkog osoblja. 

Primjena najviših građevinskih standarda

U Porto Novom, kao trenutno najvećem kompleksu u izgradnji na Crnogorskom primorju, Bemax je prisutan od 2013. godine. Tada je uradio kompleksan posao rušenja postojećih 84 objekta bivše kasarne, koji su većinom bili od tvrdog materijala – betona i opeke.

bemax-porto-novi

U 2014. godini Bemax je u ovom kompleksu počeo izvođenje zemljanih radova, koji se u etapama izvode do danas. Sredinom 2014. godine i u 2015. Bemax je izveo grube građevinske radove na objektima LV 01 do LV 04, koji obuhvataju 53.000 kvadratnih metara. U tom  periodu je ugrađeno 40.000 kubnih metara betona i 4.600 tona armature. U ovom trenutku Bemax je ugovorio izvođenje radova na Marina apartmanima i Ribarskom selu, koji čine bruto površinu od 18.000 kvadratnih metara i gdje je planirana ugradnja 14.000 kubika betona i 1.650 tona armature.

bemax-porto-novi-2

Trenutno rade i grube gra- đevinske radove na hotelu ,,One&Only“, ukupne površine 45.00 hiljada kvadrata, a gdje je planirana ugradnja 30.000 kubika betona i 3.600 tona armature. Svi ovi radovi na apartmanima, Ribarskom selu i hotelu treba da budu završeni do kraja 2017. godine. U ovom budućem turističkom kompleksu Bemax je glavni podizvođač italijanskoj kompaniji ,,Pizzarotti“.

bemax-porto-novi-3

''U sva tri velika turistička komplaksa u Crnoj Gori podizvođači smo najpoznatijim svjetskim građevinskim kompanijama, kao što su Pizzarotti, Lindner i Besix, što znači da moramo primijeniti najviše svjetske standarde u izvođenju radova'' istakao je izvršni direktor Bemaxa Veselin M. Kovačević.

U Porto Novom Bemax ima stalno angažovanih 300 ljudi.

bemax-porto-montenegro

U proteklih deset godina kompanija Bemax realizovala je značajan broj projekata uz korišćenje najsavremenije opreme i mehanizacije, koja je obezbijeđena od renomiranih svjetskih proizvođača kao što su Mercedes, Atlas Copco, Liebherr, Metso Minerals, Volvo, sa kojima je na obostrano zadovoljstvo uspostavljena više nego uspješna saradnja, čak i u dijelu zajedničkog kreditiranja prilikom kupovine ovako skupe i savremene opreme

Bemax radi sa najpoznatijim svjetskim građevinarima

Građevinska kompanija Bemax, u toku svog decenijskog iskustva, prepoznata je kao jedna od najuspješnijih i najsavremenijih kompanija spremnih da odgovore na sve izazove u sektoru građevinarstva.

bemax-porto-montenegro-2

Zahvaljujući profesionalnom pristupu realizaciji projekata, koji podrazumijeva primjenu profesionalnih i etičkih standarda, angažovanje visokokvalifikovanog kadra, upotrebu najsavremenije opreme i mehanizacije, Bemax zauzima lidersku poziciju na tržištu. Trenutno je najveći podizvođač kineske kompanije CRBC na izgradnji dionice auto-puta Bar - Boljare od Smokovca do Mateševa. Kao podizvođača za grube građevinske radove Bemax su angažovali belgijski Besix, njemački Lindner i italijanski Pizzarotti u turističkim kompleksima Luštica Bay, Porto Montenegro i Porto Novi.

Portal Analitika