Društvo

Stojanović: Tijesno će biti samo onima koji hoće da ruše državu

Uprava policije neće 16. oktobra tolerisati niti pokušaj izazivanja nereda, a kamoli napade na njihove službenike kakvi su bili tokom prošlogodišnjih protesta u organizaciji Demokratskog fronta.
Stojanović: Tijesno će biti samo onima koji hoće da ruše državu
Portal AnalitikaIzvor

"Prema svakom pokušaju izazivanja nemira tokom izbornog dana i u noći proglašenja rezultata, odnosićemo se kao prema pokušaju rušenja države i izborne volje birača i upotrijebićemo sva zakonom dozvoljena sredstva da zaštitimo javni red i mir i sigurnost crnogorskih građana. Vrlo smo ozbiljno shvatili prijetnje Fronta i njegovih pristalica da neće priznati izborni rezultat osim onaj koji njima ide u korist, te da će biti "tijesno" svima koji ne budu sa njima poslije 16. oktobra, pa se za takav scenario i pripremamo", kaže za Dnevne novine direktor Uprave policije Slavko Stojanović.

Mogući pokušaji upada u institucije

Stojanović smatra da je, obzirom na ostrašćenost članova i pristalica Fronta, mentore i novac sa strane, sasvim realna opcija pokušaja upada u institucije.

"Ukoliko se to dogodi, dobiće adekvatan odgovor kakav je zakonom definisan u svim slučajevima kada je napadnut ustavni poredak i sistem", kategoričan je Stojanović.

Da je izazivanje nereda tokom izbornog dana i pokušaj osvajanja crnogorskog parlamenta jedna od opcija, objavila je nedavno Pobjeda pozivajući se na informacije iz opozicionih izvora.

Prema pisanju tog lista, ideja je da aktivistički timovi, organizovani u grupama od tri do šest lica, djeluju od otvaranja birališta do okončanja glasanja, a da u kasnim poslijepodnevnim i ranim noćnim satima motorizovani "konvoji" sirenama i gromoglasnom muzikom upozoravaju građane ko je bezuslovni izborni pobjednik. Osnovni cilj je, kako se navodi, masovno okupljanje u Podgorici odmah po zatvaranju biračkih mjesta i pokušaj "osvajanja" crnogorskog parlamenta.

Direktor Uprave policije kaže da imaju informacije i operativna saznanja koja ukazuju na mogućnost provokacija i incidentnih situacija tokom čitavog dana, te da je policija spremna da odgovori na svaki izazov od političkih subjekata okupljenih u Demokratskom frontu.

"Policija se uvjerila na što je spreman dio pristalica DF, ne samo tokom oktobarskih protesta prošle godine, već i 27. septembra ove, kada su došli ispred zgrade MUP-a, navodno da prozovu ministra Gorana Danilovića, koji nije bio u zgradi. Uslijedili su verbalni napadi na policiju, nazivanje najpogrdnijim imenima, pljuvanje, prijetnje da će ih pobiti... U takvoj atmosferi, bilo kakav gest policije mogao je da izazove veliki incident. Međutim, policajci su se držali uputstva svojih starješina i radili svoj posao sa maksimalnom odgovornošću i profesionalnošću", kaže Stojanović.

Što smjera Danilović?

Na sve ovo ministar Danilović je dan kasnije odgovorio da nije zabranio skup DF jer to nije u nadležnosti MUp-a, i da mu je žao što na vrijeme nije saznao da će biti šetnje do MUP-a jer bi bio u kancelariji.

"Ja se tih ljudi koje poštujem i građana ne plašim", izjavio je 28. septembra ministar Danilović ne pominjući nijedanput policiju i ne komentarišući, da ne kažemo osuđujući, najgrublje uvrede i provokacije službenika UP.

Djelovanje Danilovića na poziciji ministra uveliko otvara pitanje što je krajnji cilj njegovih napada na menadžment Uprave policije smjena jednog ili dva čovjeka ili se radi o pokušaju unošenja nesigurnosti i podjela unutar resora koji ga je zapao na osnovu političkog sporazuma o slobodnim i fer izborima. Disciplinski postupci, unutrašnja kontrola i provjere službenika po raznim osnovama, proslava Dana Ministarstva unutrašnjih poslova bez poziva menadžmenta policije, može biti posljedica ličnog animoziteta prema dijelu rukovodnog kadra u MUP-u i Upravi policije, ali i dio strategije za postizanje nekih drugih ciljeva.

Što je cilj ministra Danilovića i ko je meta?

Nije bilo tako davno kada je sadašnji ministar, tada poslanik, poručivao da se ne treba plašiti naroda koji hoće da uđe u parlament.

Portal Analitika