Politika

RUTELI: Put u Evropu i NATO je vaš mudar izbor

Kopredsjednik Demokratske partije Evrope i predsjednik organizacije Priorita Cultura Franćesko Ruteli ocijenio je da je Crna Gora napravila strateški mudru odluku kada se opredijelila za približavanje Evropskoj uniji i otvorila proces pristupanja NATO.
RUTELI: Put u Evropu i NATO je vaš mudar izbor
Portal AnalitikaIzvor

 - Put kojim je Crna Gora odlučila da ide je primjetan, apsolutno za poštovanje. Mislim na izbor koji ste napravili i napore koje ulažete u cilju približavanja Evropi. Takođe, partnerstvo sa NATO je strateški veoma mudra odluka i uvjeren sam da ćete na tom putu uvijek imati podršku Italije - kazao je Ruteli u razgovoru za Pobjedu.

Franćesko Ruteli, nekadašnji gradonačelnik Rima, popularna je javna ličnost u Italiji, a u posljednje vrijeme izuzetno aktivan u takozvanoj kulturnoj diplomatiji, kao vidu saradnje država u očuvanju i povezivanju evropskog i mediteranskog nasljeđa. U Crnoj Gori je nedavno boravio na poziv Ministarstva nauke i svečano je otvorio manifestaciju Dani nauke.

Ruteli je i kopredsjednik Demokratske partije Evrope koja ima predstavnike u Evropskom parlamentu.

POBJEDA: Govorili ste o kulturnoj diplomatiji kao načinu povezivanja država Evrope i, posebno, Mediterana. Gdje je, u tom kontekstu, Crna Gora i kako ste zamislili saradnju?

RUTELI: Imali smo čast da nas ministrica nauke Vlahović pozove na otvaranje festivala Dani nauke. Uz zahvalnost ambasadoru Vinćencu del Monaku što je organizovao naš dolazak u Crnu Goru, cijenim da bi to bilo veoma korisno s obzirom da pomno pratimo inovacije vezane za kulturno nasljeđe. Već postoji dobra saradnja između Crne Gore i Italije kroz Nacionalni savjet za istraživanje i dobra je konekcija među naučnicima koji se bave tehnologijom koja se odnosi na kulturu. U sklopu festivala je prikazan divan virtuelni prikaz rekonstrukcije Duklje, koji je stari naziv vaše zemlje i koji simbolično predstavlja tradicionalne odnose sa Rimom.

To je interesantna prilika da nasljeđe postane dio novog turističkog i kulturnog razvoja i jačanja saradnje Italije i Crne Gore. Tehnologija kojom se valorizuje nasljeđe može da pomogne u ubrzavanju promocije kulturnog turizma, turizma o nacionalnim ljepotama u vašoj zemlji. To je važan aspekt, posebno za mene, jer radim na nekoliko pitanja povezanih sa tom tematikom.

Vidite, za deset dana ćemo otvoriti veliku izložbu u Koloseumu u Rimu, na kojoj će uz pomoć novih tehnologija biti postavljena tri ponovo napravljena eksponata koja je uništio ISIL u Siriji, Iraku, Nimrudu i Palmiri. Naš predsjednik Matarela, ministarstvo kulture, ministarstvo vanjskih poslova, kao i generalni direktor UNESCO-a dali su punu podršku ovoj inicijativi. To je dokaz da postoji širok spektar djelovanja, kako u pogledu očuvanja kulturnog nasljeđa i uslova korišćenja tehnologije za dalje promovisanje kulturne baštine, tako i za podršku turizmu, prijateljstvu i bilateralnoj saradnji.

POBJEDA: Da li mislite da je kulturna diplomatija bolji način za intenziviranje bilateralnih odnosa od klasične diplomatije?

RUTELI: Da, vjerujem da može mnogo da se uradi na tom planu. Danas su najbolji ambasadori svojih zemalja naučnici, biznismeni i turisti i, naravno - studenti. Puno je razmjene studenata i akademskih treninga između italijanskih i crnogorskih univerziteta, kao i naših institucija. Vi ste, kao i Italija, kompleksna zemlja, sa mnogo različitosti u kulturnom nasljeđu i tradiciji. Smatram da je modernizacija jako važna u pogledu poslova i međusobne saradnje.

(opširnije u Pobjedi)

foto: lettera43.it

Portal Analitika