Svijet

Orban: Podnijeću ostavku ako većina glasa za "da"

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da će glas "ne" na današnjem referendumu o planu EU za raspodjelu tražilaca azila u zemljama-članicama biti u korist suvereniteta i nezavisnosti Mađarske, dodajući da će podnijeti ostavku ako većina bude glasala "da".
Orban: Podnijeću ostavku ako većina glasa za "da"
Portal AnalitikaIzvor

Agencija AP ocjenjuje da je Orban govorio o eventualnom podnošenju ostavke kako bi uticao na izlaznost na birališta.

Referendum nema obavezujuće pravne posljedice po Evropsku uniju, ali je Orban izrazio nadu da će povećati pritisak na Brisel.

- Najznačajnija stvar za mene sljedeće nedjelje biće da odem u Brisel, održim pregovore i uz pomoć ovih rezultata, ako budu adekvatni, da pokušam da obezbijedim da ne bude obavezno prihvatanje ljudi u Mađarskoj koje mi ne želimo - rekao je Orban, pošto je glasao na biračkom mjestu u jednoj osnovnoj školi.

Orban je takođe izrazio nadu da će i u drugim zemljama biti referenduma protiv plana EU za obaveznu raspodjelu izbjeglica u zemljama-članicama.

- Ponosni smo što smo prvi. Nažalost, mi smo jedini u Evropskoj uniji koji su uspjeli da održe (referendum) o pitanju migranata - rekao je premijer Mađarske.

U Mađarskoj se održava referendum o prihvatanju migranata kojim premijer Viktor Orban želi da dobije podršku građana za protivljenje sporazumu o ravnomjernoj raspodjeli tražilaca azila po zemljama EU.

Pitanje na referendumu je "Da li želite da EU ima mogućnost da propiše obavezno premještanje nemađarskih građana u Mađarsku čak i bez dozvole Parlamenta?".

Nekoliko opozicionih i aktivističkih organizacija pozvalo je građane na bojkot referenduma.

Vlada Mađarske je takođe 2015. podnijela tužbu u Evropskom sudu pravde zbog odluke EU da uvede obavezujuće kvote za raspodjelu 160.000 tražilaca azila.

Skoro 400.000 migranata prošlo je kroz Mađarsku prošle godne na putu ka zapadnoj Evropi.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika