Abiznis

Budi odgovoran: Izrečene dvije kazne od po 200 EUR

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 18 primjedbi, na osnovu kojih su izrečene dvije novčane kazne od po 200 EUR.
Budi odgovoran: Izrečene dvije kazne od po 200 EUR
Portal AnalitikaIzvor

Inspektori su sa po 200 EUR kaznili Osmanović prevoz iz Berana, gdje je utvrđeno postojanje nelegalnog stovarišta, kao i Sole i Mi iz Lastve Grbaljske, gdje zaposleni nije imao ugovor o radu.

Inspektori nijesu mogli obaviti kontrolu kafe bara Avijacija iz Berana, Casino Rivera iz Kotora i N.N. iz Plava, jer su objekti bili zatvoreni. Oni nijesu mogli da obave kontrolu noćnog kluba u Podgorici, jer se objekat ne nalazi na navedenoj adresi.

Kada je riječ o prijavi Montenegro Shorex iz Kotora, koja se odnosi na neuplaćivanje doprinosa i isplatu zarada, podnosilac je obaviješten da se za to može obratiti Poreskoj upravi, odnosno nadležnom sudu ili Agenciji za mirno rješavanje sporova.

Inspektori su podnosiocu prijave protiv N.N. osobe iz Podgorice, za nelegalno izdavanje, objasnili da se stan izdaje podstanarima, a ne turistima, zbog čega ne podliježe turističkoj inspekciji.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole živinarske farme Andrijevica, prodavnice Boss u Rožajama, podgoričkog Jet Seta, kafane u Adokovom naselju u Budvi, budvanskog Maroje travela i perionice kola kod Delta City-ja u Podgorici.

Od ukupno 18 primjedbi, koliko je evidentirano od ponedjeljka, četiri nijesu dobile odgovor, a odnosile su se na nepropisno parkiranje i nezakonito ograđivanje javne površine.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Vlada je početkom februara odlučila da i ove godine nastavi projekat u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom, ali bez donatorske podrške UNDP-a.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Portal Analitika