Abiznis

UNIDO pomogao povećanju konkurentnosti i razvoju klastera

Crna Gora je zahvalna na pomoći i naporima Organizacije ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO), u cilju povećanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i razvoj klastera i raduje se jačanju te saradnje, saopštio je ministar ekonomije, Vladimir Kavarić.
UNIDO pomogao povećanju konkurentnosti i razvoju klastera
Portal AnalitikaIzvor

On je, u ime Vlade Crne Gore, čestitao UNIDO-u 50 godina postojanja.

Crna Gora se tako pridružila velikom broju zemalja, među kojima su Poljska, Rusija, Azerbejdžan, Malta, Japan i mnoge druge, koje su čestitale jubilej postojanja i rada te značajne međunarodne organizacije.

„Veliko mi je zadovoljstvo da čestitam UNIDO-u 50 godina ogromne podrške industrijskom i ekonomskom razvoju, životnom standardu i zaposlenosti, smanjenju siromaštva širom svijeta, posebno u tranzicionim ekonomijama“, navodi se u čestitki Kavarića.

Crna Gora je, kako je kazao, zahvalna na naporima UNIDO tima u prethodnih deset godina, koji imaju za cilj povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i razvoj klastera, čistiju proizvodnju, bolje sprovođenje Montrealskog protokola, implementaciju nacionalne strategije za razvoj energetike i akcionog plana, kao i kvalitetnije upravljanje vodama.

„Pored toga, kako bismo dostigli ciljane rezultate postavljene u industrijskoj politici naše zemlje, radujemo se jačanju saradnje sa UNIDO-om, kako bismo osigurali industrijsku modernizaciju usmjerenu ka većoj dodatoj vrijednosti proizvodnje, boljoj energetskoj efikasnosti i zaštiti životne sredine, efikasnosti resursa i razvoju klastera“, rekao je Kavarić.

Prema njegovim riječima, svi prethodni, kao i projekti koji su u toku, a koji se realizuju kroz njihovu zajedničku saradnju, doprinijeće ostvarivanju prioriteta postavljenih Lima deklaracijom za inkluzivni i održivi industrijski razvoj (ISID), kao i nedavno usvojenom Agendom za održivi razvoj do 2030. godine.

„Nema sumnje da će iskustvo i znanje UNIDO-a, zajedno sa našim potrebama i posvećenošću, rezultirati u uspješna ostvarenja koja će doprinijeti promociji industrije kao ključnog faktora za ekonomsku konkurentnost“, kazao je Kavarić.

On je poželio UNIDO-u još više uspješnih projekata i rezultata na putu suočavanja sa budućim izazovima i mogućnostima

Portal Analitika