Abiznis

Nestabilnost na svjetskim berzama

Na svjetskim berzama prošle sedmice vladala je nestabilnost, a najviše su na trgovanje uticali dogovor članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) o smanjenju proizvodnje nafte i problemi u Deutsche banci.
Nestabilnost na svjetskim berzama
Portal AnalitikaIzvor

Na Vol stritu je prošle sedmice Dow Jones ojačao 0,3 odsto, na 18.308 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,2 odsto, na 2.168 bodova, a Nasdaq indeks 0,1 odsto, na 5.312 bodova. To je treća sedmica zaredom kako ti indeksi rastu.

Na tržištima je prošle sedmice vladala prilična nestabilnost, pa su jedan dan cijene dionica porasle, a već drugi pale, prenosi SEEbiz.

Tako su u srijedu berzanski indeksi snažno porasli, nakon neočekivanog dogovora članica OPEC-a o smanjenju proizvodnje kako bi se stabilizovalo naftno tržište.

Nakon trodnevnih pregovora u Alžiru, članice OPEC-a pristale su da smanje proizvodnju sirove nafte za 750 hiljada barela na dan, na 32,5 miliona barela, što je otprilike količina koju je taj naftni kartel crpio u martu.

To je prvi takav sporazum OPEC-a od 2008. godine i podstakao je snažan rast cijena nafte.

Dogovor OPEC-a oraspoložio je ulagače jer je dugotrajni pad cijena nafte izazvao oštar pad dobiti i gubitke energetskih kompanija niz kvartala zaredom.

Tako se, na primjer, prema podacima Reutersa, očekuje da će energetske kompanije uvrštene u S&P 500 indeks u trećem tromjesečju zabilježiti pad dobiti 66 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

"Energetski sektor najviše je pritiskao zarade kompanija iz S&P 500 indeksa posljednjih godinu i po ili dvije godine. A ako se u tom sektoru situacija stabilizuje, odjednom će zarade izgledati puno bolje", kazao je direktor u firmi Themis Trading, Mark Kepner.

Međutim, već su u četvrtak berzanski indeksi pali jer se pod snažnim pritiskom našao finansijski sektor zbog zabrinutosti ulagača za sudbinu Deutsche banke.

Cijena dionice najveće njemačke banke pala je na najniži nivo u istoriji nakon što je danima bila pod pritiskom zbog zahtjeva američkog ministarstva pravosuđa da ta banka plati 14 milijardi USD kazne u sklopu istrage o prodaji loših hipotekarnih obveznica.

Međutim, situacija se ponovo promijenila u petak, kada je cijena dionice Deutsche banke skočila 14 odsto, zahvaljujući vijesti da je banka blizu nagodbe s američkim vlastima u iznosu od 5,4 milijarde USD.

"Vijest da će Deutsche banka postići bolju nagodbu s vlastima pozitivno je uticala na tržište", kazao je partner u firmi Meridian Equity Partners, Jonathan Corpina.

Na evropskim berzama su cijene dionica prošle sedmice pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,15 odsto, na 6.899 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,1 odsto, na 10.511 bodova, a pariski CAC 0,9 odsto, na 4.448 bodova.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks prošle sedmice oslabio 1,8 odsto, na 16.449 bodova.

Portal Analitika