Politika

DAKIĆ: ''Bolje iskoristiti sredstva za sufinansiranje sporta''

Socijaldemokrate Budve smatraju da se finansijska sredstva iz budžeta Opštine Budva, namijenjena sufinansiranju sportskih subjekata i manifestacija, mogu mnogo bolje iskoristiti, a njihova raspodjela mora biti pravednija, transparentnija i svrsishodnija.
DAKIĆ: ''Bolje iskoristiti sredstva za sufinansiranje sporta''
Portal AnalitikaIzvor

Opredijeljena finansijska sredstva je potrebno iskoristiti, kako za sufinansiranje sportskih klubova iz Budve, tako i za sufinansiranje i podsticaj fizičkog vaspitanja, sportske rekreacije i sufinansiranje naučno–istraživačkih radova iz oblasti sporta i fizičke kulture. Socijaldemokrate Budve zalažu se za kreiranje dugoročnog Programa razvoja svih dijelova fizičke kulture, a posebno sporta, kao i za pravedniju i funkcionalniju raspodjelu milionskih sredstava koja se ulažu u budvanski sport, koja naši sportisti svojim rezultatima svakako zaslužuju.

Dugoročni Program koji je lokalna samouprava trebala da napravi, na osnovu Zakona o sportu iz 2011. godine i Strategije razvoja sporta na državnom nivou iz 2012. godine, mora biti zasnovan na rezultatima naučno-istraživačkog rada u našoj opštini. Jer će tako napravljen Program biti na akademskom nivou i nesporno dati  smjernice razvoja i finansijske pomoći u oblasti fizičke kulture i sporta. Sufinansiranje sportskih klubova treba realizovati raspisivanjem javnog konkursa na kome bi mogli učestvovati svi sportski klubovi iz Budve, ali i usvojiti jasni i precizni kriterijumi raspodjele sredstava putem konkursa, čime bi se utvrdila sportska vrijednost svakog sportskog kluba.

Smatramo da odlukom Skupštine opštine Budva, u svim sportskim klubovima koje su građani Budve favorizovali kao omiljene sportske discipline i koje su definisane kroz Program razvoja sporta u Budvi, treba uspostaviti većinsko opštinsko vlasništvo. Na taj način bi se mogla efikasnije vršiti finansijska kontrola utroška sredstava iz budžeta i uticati na programe rada, kao i staviti akcenat na mlađe kategorije takmičara, jer igrače ne treba kupovati već stvarati. Zbog višestrukog značaja sporta i njegovog nemjerljivog doprinosa afimaciji pozitivnih vrijednosti, moramo se kvalitetnije posvetiti jačanju podrške razvoju sporta.

Socijaldemokrate Budve će insistirati na definisanju jasnih kriterijuma za finansiranje sporta, sa posebnim naglaskom na jačanje sportske infrastrukture, jer smatramo da je sportska rekreacija važan segment u pravilnom odrastanju i sazrijevanju omladine. 

Portal Analitika