Svijet

Trump bi naškodio američkoj privredi

Njemačko Ministarstvo ekonomije ocijenilo je da bi biznismen Donald Trump kao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) ozbiljno naštetio američkoj privredi, piše magazin Spiegel.
Trump bi naškodio američkoj privredi
Portal AnalitikaIzvor

U internom memorandumu se navodi da njemačko Ministarstvo očekuje smanjenje bruto domaćeg proizvoda (BDP), manje poslova i veću nezaposlenost u SAD u slučaju da republikanski kandidat dobije priliku da primieni ono što obećava u kampanji, prenose agencije.

Reuters podsjeća da je Trump, biznismen milijarder koji pokušava da dođe do prve javne funkcije, predložio smanjivanje poreza u vrijednosti od 4,4 biliona USD i obuzdavanje vladine regulative, kao i oštriji stav u pregovaranju trgovačkih sporazuma.

Trump tvrdi da će njegov ekonomski plan donijeti privredni rast od 3,5 odsto na godišnjem nivou i stvaranje 25 miliona poslova tokom perioda od deset godina, ali pojedini ekonimisti to dovode u pitanje.

Prema memorandumu u koji je Spiegel imao uvid, Trumpova obećanja nijesu izvodljiva, a njegovi planovi bi narušili međunarodne ili američke zakone i ne bi mogli da budu osnova za građenje realistične ekonomske politike.

Reuters navodi da je njemačko Ministarstvo ekonomije odbilo da komentariše pisanje Spiegela.

Portal Analitika