Društvo

Još nema zakazanih operacija ugradnje mehaničkog srca, biće besplatne

Nijedna operacija ugradnje mehaničkog srca još nije zakazana u Kliničkom centru, saopšteno je portalu Antena M iz te institucije.
Još nema zakazanih operacija ugradnje mehaničkog srca, biće besplatne
Portal AnalitikaIzvor

Kako  je rečeno, nekoliko pacijenata, u terminalnom stadijumu srčane insuficijencije, nalaze se u obradi i pripremi za eventualnu intervenciju.

Tim crnogorskih ljekara spreman je da u Kliničkom centru ugrađuje pumpe za mehaničku potporu srčane slabosti.

Direktor Centra za kardiohirurgiju KCCG, Aleksandar Nikolić rekao je ranije da se crnogorski tim, koji se obučavao u Hrvatskoj, sada spreman da taj program primjenjuje i u Crnoj Gori.

Tehnološki uslovi su ispunjeni.

"S obzirom da se radi o jako malom broju pacijenta nastojaćemo da zbrinemo sve kojima je ovaj modalitet liječenja neophodan", rekao nam je direktor Klinike za bolesti srca mr sci. dr Nebojša Bulatović.

Pitali su ga i koliko novca je potrebno za ovu vrstu operacije.

"Troškovi ovog vida liječenja treba da budu isprojektovani a pacijenti, kao i u našem okruženju, u svakom slučaju neće participirati u troškovima navedene intervencije. Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore i Ministarstvo zdravlja su institucije koje će definisati troškove ovih procedura", objasnio je Bulatović.

Crnogorcu u Zagrebu uspješno ugrađeno mehaničko srce

U Kliničkom bolničkom centru KBC "Rebro“ u Zagrebu, 3. Avgusta, ljekari Kliničkog centra Crne Gore iz Podgorice, u saradnji sa ljekarima iz zagrebačkog centra, uspješno su crnogorskom osiguraniku implantirali (ugradili) mehaničku pumpu, tj. mehaničko srce.

U izvođenju ove zahtjevne kardiohirurške intervencije ravnopravno je učestvovao naš i zagrebački tim ljekara.

Srčanu pumpu su implantirali kardiohirurzi doc. dr Aleksandar Nikolić, načelnik Centra za kardiohirurgiju KCCG, prof. dr Bojan Biočina, predstojnik Klinike za kardiokirurgiju, doc. dr Hrvoje Gašparović i dr Mate Petričević iz KBC-a „Rebro“.

Anesteziolozi dr Siniša Drekalović iz KCCG i doc. dr Višnja Ivanćan iz KBC-a „Rebro“, vodili su anesteziju, dok su kardiolozi KCCG, dr Nebojša Bulatović, direktor Klinike za bolesti scra i dr Maja Miročević sa kolegom dr Danijelom Lovrićem iz KBC-a "Rebro“ učestvovali u praćenju bolesnika sa kardiološke strane, što predstavlja značajan dio intervencije.

Antena M 

Portal Analitika