Politika

Krivokapić: DPS i DF 16. oktobra zajedno neće osvojiti 50 odsto!

U Socijaldemkratskoj partiji Crne Gore ne postoji kalkulacija po kojoj bi izbori zakazani za 16. oktobar mogli biti odgođeni. To je saopštio lider te partije Ranko Krivokapić, gostujući u emisiji „Živa istina“.
Krivokapić: DPS i DF 16. oktobra zajedno neće osvojiti 50 odsto!
Portal AnalitikaIzvor

„Za sada ne vidim elemente za to. Ne mislim da će izbori 16. oktobra biti previše pošteni, ali mislim da će biti elementarno slobodni. To je pitanje evidencije, administracije, odnosno da li ćemo moći dobiti birački spisak koji omogućava slobodne izbore. To može biti problem, ali vjerujem da to možemo zajedno da riješimo“ – kazao je Krivokapić.

Prema riječima Krivokapića ne može se znati da li će 16. oktobra uveče izborni rezultat održavati izbornu volju građana.

Upitan da li to onda znači da u Vladi izbornog povjerenja, zapravo nije uspostavljeno povjerenje, Krivokapić je ponovio da u izborni rezultat niko ne može biti siguran.

„Ja i nijesam vjerovao da će u toj Vladi biti povjerenja. Vjerovao sam samo da će se promijeniti odnos snaga, da će se neke poluge DPS-a uzeti, i da će se moći poštenije pripremiti izbori“, dodao je Krivokapić.

Komentarišući najavu Demokratskog fronta da će rezultate izbora dočekati ispred Parlamenta, Krivokapić je kazao da je to njihovo pravo.

Na pitanje da li je takva odluka DF dobra, odnosno da li nosi rizik - Krivokapić je odgovorio da na to može da gleda samo sa tačke: da li je skup prijavljen ili ne policiji.

„To je njihovo pravo i potpuno ga treba podržati u tom dijelu. Sve ostalo je politička procjena i odluka“ – kazao je Krivokapić.

Lider SDP je ponovio da, ukoliko ta partija bude u prilici da nakon 16. oktobra formira vlast da će to biti sa Velikom koalicijom Ključ.

Krivokapić je kazao i da njegova partija neće praviti bilo kakvu postizbornu koaliciju sa DPS-om.

„SDP ne vidi način da se tu nešto popravi. Ta partija se više ne može popraviti, osim u opoziciji, tu vjerujemo u mogućnost popravke. DPS nije neko s kim se može graditi država vladavine prava, ta partija je problem i prijetnja državi“ – kazao je Krivokapić.

Odbacio je mogućnost da bi DF u nekoj ad-hoc varijanti mogao da bude partner SDP-u dok se ne smijeni DPS.

Prvi čovjek SDP-a vjeruje i da će na izborima 16. oktobra gubiti i DPS i DF.

„Oni su sučeljeni blokovi koji jedu jedan drugog. Mislim da će DPS i DF imati zajedno manje od 50% podrške“ – uvjeren je Krivokapić.

Kazao je i da je jasno da SDP neće pokleknuti, „jer ako nije pokleknuo od 1998. do 2016., zašto bi pokleknuo sada“?

„Tu dileme nema, jer sa SDP-om ste načisto. Mislim da će politička scena da sazri, da ćemo zajedno tražiti široku Vladu. To znači da će većinski blok u toj Vladi biti građanski blok sa manjinskim partijama, a dodaci mogu biti neki koji neće uticati. Npr. kao što su 1993. LP i SDP učestovali u Vladi tadašnjeg ratnog DPS-a “- rekao je Krivokapić.

Na pitanje kakav ima stav o miješanju Rusije u unutrašnje stvari Crne Gore, Krivokapić je kazao da mu sada nijesu dostupne informacije kao ranije.  

„Ali, kao iskusnom političaru jasno mi je što je demokratija u Crnoj Gori slabija to će svako sa strane htjeti da se više miješa. To je naša slabost. Na nama je da se od toga odbranimo, zato postoji Agencija za nacionalnu

bezbjednost. Oni koji tako misle, a naročito ako tako misli predsjednik Vijeća za nacionalnu bezbjednost Duško Marković onda treba da podnese dokaze. Po zakonu i Ustavu zabranjeno je da se partije finansiranju iz inostranstva. To znači da Marković treba da podnese krivičnu prijavu, da to dokaže kako bi riješili taj problem i zabranili te partije" - istakao je Krivokapić.

Gostujući u emisiji „Živa istina“, lider SDP-a kazao je da predizborna kampanja te partije teče aktivno i uspješno.

Bilo je riječi i onome što SDP definiše kao poharu države i građana, ali i o tome da li su tokom kampanje najavili hapšenje lidera DPS –a Mila Đukanovića.

Cijeli intervju možete čuti večeras od 20 sati na Anteni M, u istom terminu biće emitovan na Prvoj i Atlasu.

Antena M 

Portal Analitika