Abiznis

Branimir Gvozdenović: Planovi moraju biti po mjeri prostora, ali i investitora

Pri izradi novog zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata radimo na sažimanju i istovremeno sadržajnom obogaćenju planskih dokumenata, kao i na preglednijim i jednostavnijim procedurama njihove izrade i izmjene. Riječju, trudimo se da definišemo minimum jasnih kriterijuma i pravila za donošenje prostornih planova – kaže ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović. Na taj način, objašnjava on, prevazići će se problemi koji postoje zbog toga što pojedina planska dokumenta nijesu po mjeri ni prostora, ni investitora.
Branimir Gvozdenović: Planovi moraju biti po mjeri prostora, ali i investitora
Portal AnalitikaIzvor

Mnogi planovi koji su ranije usvojeni nemaju dovoljan stepen senzibiliteta za potrebe zaštite autentičnosti i identiteta crnogorskog prostora. Istovremeno, mnogi od njih nemaju dovoljan stepen fleksibilnosti i senzibiliteta za potrebe i opravdane zahtjeve investicione zajednice. Ovdje mislim na one domaće i strane investitore koji afirmišu projekte od nacionalnog značaja i realizuju ih u saglasju sa najboljom svjetskom praksom - kaže Gvozdenović ističući da na investicije, strane ili domaće, nepovoljno utiče odsustvo pouzdanosti i kontinuiteta u sprovođenju politike. Na pitanje koliko je sistem usvajanja planskih dokumenata efikasan, on ocjenjuje kako je mnogo svrsishodnije analizirati kvalitet, upotrebljivost i efekte koji su iz usvojenih planova proizašli na prostor, nego govoriti o tome koliko brzo su doneseni.

POBJEDA: Kakav je sistem kontrole kvaliteta izrade planske dokumentacije?

GVOZDENOVIĆ: To je složeno pitanje. Moramo zaštititi autonomiju lokalnih zajednica, ali i dosljedno sprovesti nacionalne strategije i načela. Takođe, moramo ojačati struč- ne službe paralelno sa sazrijevanjem političke volje i odgovornosti da se mnoge odluke podrede struci, a samim tim i dugoročnim potrebama crnogorskog društva. Ministarstvo već osam godina izrađuje godišnje izvještaje o stanju ure- đenja prostora koji pokazuju da ima brojnih odstupanja od zacrtanih politika i nedostataka u sprovođenju planova. Njihovim unapređenjem pravimo promjene u poreskoj, zemljišnoj i drugim politikama.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Portal Analitika