Politika

Kristijan Poša: U oktobru ratifikuju baltičke zemlje i Rumunija, vjerovatno i Velika Britanija

U oktobru će Protokol Crne Gore sa NATO-om, prema našim informacijama, biti završen u Rumuniji, baltičkim državama Litvaniji, Letoniji i Estoniji, a imamo i neke naznake da će se to desiti i u Ujedinjenom Kraljevstvu - kaže za Pobjedu ambasador Mađarske u Crnoj Gori Kristijan Poša, odgovaraju ći na pitanje kojim tempom će napredovati ovaj proces u parlamentima država članica.
Kristijan Poša: U oktobru ratifikuju baltičke zemlje i Rumunija, vjerovatno i Velika Britanija
Portal AnalitikaIzvor

Ističe da će u toku jeseni to biti na dnevnom redu i u Luksemburgu i u Francuskoj, i nadamo se da će i Hrvatska poslije formiranja nove vlade to učiniti veoma brzo.

- Crnoj Gori je prošle godine u decembru na sastanku ministara A l i j a n s e upućen poziv za članstvo za NATO i već u februaru su počeli pristupni pregovori. U maj u o v e godine je pot pisan Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi, a prva dr- žava koja je ratifikovala Protokol bila je Island koja je to učinila 8. juna, a poslije Islanda Slovenija i Mađarska. Danas je proces ratifikacije zavr- šen u osam država. Posljednja je Protokol ratifikovala 8. septembra Turska. Inače, po na- šim informacijama, očekuju se i dalje ratifikacije u državama Alijanse. Trenutno raspolažemo informacijama da će u oktobru to učiniti Rumunija, baltičke države, a imamo i neke naznake da će se to desiti i u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Portal Analitika