Region

Poznati detalji pokušaja šverca uranijuma preko hrvatsko-crnogorske granice

U „tojoti koroli“ poljskih oznaka pronađen je uređaj za mjerenje radijacije, saznaje Slobodna Dalmacija na osnovu istrage dosad nezabilježenog slučaja krijumčarenja radioaktivnog materijala preko hrvatsko-crnogorske državne granice.
Poznati detalji pokušaja šverca uranijuma preko hrvatsko-crnogorske granice
Portal AnalitikaIzvor

Naknadnim detaljnim pregledom vozila Poljakinje zadržane u dubrovačkom pritvoru, nakon otkrića mini-kontejnera s radijumom 226, duboko u vozilu otkriven je i ručni uređaj za mjerenje radioaktivnosti, poznatiji kao Gajgerov brojač. Kako se saznaje, riječ o uređaju starijeg godišta, vjerovatno istočnog porijekla. Taj nalaz odmah je poslat na analizu u Institut „Ruđer Bošković“ u Zagrebu.

U neobičnoj priči o radijumu 226 otkrivenom na graničnom prelazu Karasovići prema Crnoj Gori, nakon što su zapištali senzori na ulaznim stubovima, otkriće instrumenta otvara novo poglavlje i dovodi u ozbiljnu sumnju dosadašnji iskaz pritvorene Viktorije Barinove, četrdesetpetogodišnje ekonomistkinje iz Koritnice kraj Varšave, kako se predstavila istražiteljima u Dubrovniku, jer će morati da im objasni zašto je u vozilu imala ovaj uređaj.

Nakon što je 11. septembra zaustavljena na Karasovićima, a u njenom vozilu ispod vozačevog sjedišta pronađen materijal koji je aktivirao nuklearne senzore, Poljakinja je istražiteljima iznijela priču o slučajnom pronalasku tog neobičnog predmeta na plaži u Banićima, četrdesetak kilometara zapadno od Dubrovnika. Kako je rekla, vozeći se u pravcu Crne Gore zaustavila se na parkiralištu preko puta te plaže i tamo u vozilu provela noć. Sljedećeg jutra spustila se na plažu i u jednom trenutku ugledala čudan predmet, pa je odlučila da ga uzme kao suvenir. Ubacila ga je u pregradu u vratima vozača i krenula na 70-tak kilometara dugu vožnju prema granici. Čim je vozilom ušla među stubove graničnog prelaza, zapištali su senzori u policijskim prostorijama. Vozilo je izdvojeno, ona uhapšena, a iz Zagreba je stigao interventni tim. Pronađeni mini kontejner, kako je potvrđeno, sadrži radijum 226, koji se nekada koristio kao sredstvo za liječenje kanceroznih oboljenja.

Pošiljka je smjesta prebačena na vještačenje u Zagreb. Nalaza još nema, iako je prošlo više od dvije sedmice.

Kako je slučaj izazvao ogromno interesovanje ne samo hrvatske javnosti, stručnjaci su istog dana u svim medijima objavili da nije riječ o opasnom materijalu, iako analiza nije ni započeta.

Viktorija Barinova pred istražiteljima će morati da objasni odakle joj i radijum i detektor, ko joj je povjerio pošiljku, gdje je trebalo da je isporuči i s kojom namjenom. Jer, cijela dosadašnja nevjerovatna priča pada u vodu nakon pronalaska Gajgerovog brojača.

Izvor i foto: Slobodna Dalmacija/Antun Masle/ Nikša Duper/Hanza media

Portal Analitika