Sci/Tech

Ko su najopasnije poznate osobe na internetu

Dok slavne osobe fasciniraju publiku širom svijeta, upravo njihova imena se najčešće koriste u svijetu sajber-kriminala.
Ko su najopasnije poznate osobe na internetu
Portal AnalitikaIzvor

Stručnjaci za bezbjednost kompanije McAfee u saradnji s Intel Security objavili su jubilarnu 10. listu najopasnijih slavnih osoba. Kako bi pronašli najveće prijetnje, iskoristili su WebAdvisor kako bi pročešljali internet sa stranicama koje su povezane s poznatim i slavnim osobama. U pojmove pretraživanja bi onda ubacili druge popularne termine poput „torrent“ ili „HD download“, a rezultati su (ne)očekivano... tragikomični.

Komičarka Ejmi Šumer (Amy Schumer) našla se na prvom mjestu, a slijede Džastin Biber (Justin Bieber), Karson Deli (Carson Daly), Vil Smit (Will Smith) i Rijana (Rihanna). Valja biti oprezan i pri pretraživanju imena Majli Sajrus (Miley Cyrus), Kris Hardvik (Chris Hardwick), Danijel Toš (Daniel Tosh), Selena Gomez i Kiša (Kesha).

Prema istraživanju, šansa da prosječan korisnik pretraživanjem interneta s pojmom Ejmi Šumer naleti na stranicu gdje se nalazi maliciozni kod ili virus je - 16,11 odsto. U slučaju Bibera riječ je o 15 odsto, dok Deli i Smit imaju identičnu šansu od 13,44 odsto.

Sajber-kriminalci itekako prate što internauti vole da pretražuju, pa na osnovu toga formiraju i „zamke“ za lakovjerne. McAffee navodi da se za sigurnost na mreži valja pridržavati nekih osnovnih pravila:

- Tražiti izvorne vijesti i materijal. Ko je propustio neki omiljeni skeč Ejmi, neka ga potraži na provjerenim servisima, a ne torrent adresama.

- Upravo pomenuti torrenti su najčešći i najrizičniji za korisnike. Možda ne nužno same datoteke u njima, koliko stranice koje ih opslužuju.

- Valja koristiti zaštitu za računar tokom surfovanja. McAfee naravno reklamira vlastito rješenje, ali sličnih servisa već ima pregršt i za osnovni nivo sigurnosti može se pobrinuti i sistem zaštite integrisan u Windows 10 OS-u.

Izvor: Tportal.hr/J.D./McAfee

Foto: nydailynews.com

Portal Analitika