Društvo

Ministarka Vlahović u Mojkovcu

Ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović i predsjednik Opštine Mojkovac, Dejan Medojević posjetili su danas, 30. septembra 2016. godine, izložbu „Inspiracija“, koju realizuje Prirodnjački muzej Crne Gore u okviru festivala “Otvoreni dani nauke”. Izložba je posvećena Sinjajevini, jednoj od najljepših crnogorskih planina i studiji zaštite te planine a smještena je u Centru za kulturu „Nenad Rakočević“ u Mojkovcu.
Ministarka Vlahović u Mojkovcu
Portal AnalitikaIzvor

Ministarka Vlahović je ovom prilikom izrazila zadovoljstvo što se segment festivala „Otvoreni dani nauke“ održava u Mojkovcu i što na ovaj način nauka i istraživanje doprinose valorizaciji naših prirodnih resursa te flore i faune planine Sinjajevine.

Izložbu „Inspiracija“ sufinasira Opština Mojkovac koja je dobila sredstva od Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori kroz Međuopštinski razvojni grant program. Projekat zaštite planine Sinjajevine sprovodi opština Mojkovac u partnerstvu sa opštinama Kolašin, Žabljak, Šavnik, Danilovgrad, a Agencija za zaštitu životne sredine je saradnik na projektu.

Nakon obilaska izložbe, ministarka Vlahović je posjetila Botaničku baštu planinske flore u Kolašinu, gdje je razgovarala sa njenim osnivačem, Danielom Vincekom. Takodje, tokom današnje posjete predstavnici Laboratorije za dizajn proizvoda, uključujući discipline kao što su grafički, modni i dizajn enterijera- PRODE demonstrirali su savremene tehnologije na 3D skeneru, kojim će biljke Botaničke bašte biti snimjene te prikazane u trodimenzionalnom modelu. Projekat PRODE predstavlja jedan od 8 kolaborativnih istraživački grantova, koje Ministarstvo nauke finansira kroz sredstava INVO projekta, u iznosu  od  2,6 miliona eura.  

Portal Analitika